Isnin, 18 Jun 2007

Minggu Lepas Punye Minggu Lepas


Sebenarnye sedari minggu lepas lagi saye nak upload entry ni, tapi tak berkesempatan. gitulah bile dah kerje kedai ni, kadang2 tak menentu. kedai kami kekurangan kaki tangan baru2 ni. lalu saye takde peluang untuk bercuti.

adek saye dah masuk form 6, paleng tere pun die masuk keje pukul 5.00 petang, lagi tere tak keje langsung -sebab membantai tidur kat rumah, penat beb sekolah. sorang dah berenti sebab masuk form 6, katenye nak tumpukan pade pelajaran, lagi sorang pun masuk form 6 walaupun kadang2 die ponteng sekolah sebab pegi sekolah tak dapat duit katenye. lantak ngkaulah, yang penting saye tak terkejar kesane sini.

beberape minggu lalu saye pergi berenang -melepaskan penat untuk menjadi lebih penat kerane berenang itu memenatkan- di Hutan Lipur Gunung Berlumut, Kluang pade hari jumaat kerane hari jumaatlah satu2nye hari kedai Ulfah ni dibuka separuh hari. inilah peluang yang jarang2 datang. hari2 mengadap orang, kami ingin sesekali mengadap pokok2 dan air yang mengalir.

kami bertolak seawal 7.00 pagi, sepanjang perjalan kami ditemani kabus ,

kabus, dan kabus. tapi tak semuenye kabus semate2, ade jugak anjing2 liar, burung2, dan kawasan kampung.





tak dilupekan, cahaye matahari pagi yang baru terbit menjengah manusie..







lalu kami mengisi minyak.








lebih kurang pukul 8.20 pagi, kami pun sampai di gunung berlumut, gunung yang berselimut kabus.

saye terlambat beberape detik, kalau tidak, nampak puncak gunung tu.







cahaya matahari dicelah2 pokok kelape sawit.








berenang memang seronok, berbanding di laut, saye lebih suke di sungai, sebab tak panas. cahaye matahari tak jatuh terus ke atas kulit, tapi melungsuri celah2 dedaun. dan suasane hutan mendinginkan hati saye.


















ade yang bermain air.








ade yang menyendiri, membace suratkhabar pembungkus makanan.







tapi saye tulis name atas pasir, pasir sungai tidaklah sehalus pasir pantai. jadik, tulisan tu tak begitu jelas.







sepanjang kami disitu, kami jugak menguji keberanian. spot yang kami lepak tu tebingnye sedikit tinggi, memang ade orang buat pelantar untuk terjun. takdelah tingi sangat, lebih kurang 2 - 3 meter -tak termasuk bawah air- tapi menggerunkan jugak.

tapi bile abang saipul si otai sayur mule dulu -kelihatan abang saipul menggunekan gaye terjun hikmat berdiri-,

yang lain2 pun ikut. bermule dengan saye..





kemudian si nizam yang ketakutan...








encik zaidi dengan gaye menerjah air ..








si wazid..








kemudiannye adik saye yang enggan wajahnye didedahkan..
dan rakan2 lain -tak boleh letak gambar banyak2 sangat.



saye berbangge dengan teknik terjunan saye ini.



terjun pusing, kononnye cantik, tapi jatuh macam nangke jatuh atas lecak.

pukul 11.00 lebih kurang, kami bersiap-siap dan berkemas-kemas. mase bergembire sudah tamat.

saye tidur di hampir sepanjang perjalanan pulang. dan tidur lagi selepas sembahyang jumaat. saye dan adek saye tak berkerje hari tu.

p/s: antare care untuk menguatkan stamina adelah dengan melatih paru-paru. so saye pun ade melakukan senaman paru-paru ketike di gunung berlumut.

teknik senaman yang dipanggil udang menyamar penyu....








malangnye saye tak tahan..
"wah, fuh, hui.." kate saye, kepenatan selepas 1 minit lebih...

1 ulasan:

SyAfA: on 20 Jun 2007 2:17 PTG berkata...

canteknye tmpat tu~

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template