Rabu, 31 Disember 2008

Perihal Yang Paling Jauh.

7 ulasan
081231 05:35
ini adelah entry terakhir saye untuk tahun 2008 ini -dan ditulis pade hari terakhir 2008!.

Tinggallah engkau 2008, aku pergi tidak akan ketemu lagi. kau penuh dengan kenangan, baik yang manis, yang pahit, yang membuat aku luke, yang membuat aku suke, yang membuat aku keliru. tinggallah engkau, aku akan merinduimu.
...

anehnyehmaseaitutadelahisepertimceriteusedih. walaulsesedihemanelceriteaituhsampai kitemmeraseebencinuntukamendengarnye,nkadang-kadanggteringatujugak.nbertanyegImam Syafi'erpadeianak-anaknmuridnyed;u 
"apekah yang paling jauh?" 
"bulan!"
"matahari!"
begitu jawab anak-anak muridnye. memang nyate bulan matahari dan bintang itu terlalu jauh. namun bukan yang paling jauh.
"hari semalam, "
"hari-hari semalamlah yang paling jauh,"
"terlalu jauh hingge kite takkan sampai,"
terlalu jauh hingge kite tak mampu sampai dan tidak akan sesekali sampai. terlalu jauh tak tercapai. semakin hari semakin jauh.

hujung tahun itu seperti hati manusie jugak. dipenuhi harapan untuk hari-hari mendatang. namun seperti hati manusie jugaklah hujung tahun itu dipenuhi ketidakpastian, dan sakit-sakit yang masih berbekas yang mungkin dibawe ke tahun hadapan. dipenuhi ragu. 
...

saye sudah berhenti kerje,
sebab itu kalau awak perasan, dalam jangkemase sebulan lebih ini blog saye ini di kemaskini melebihi seminggu sekali. kadang-kadang dengan entry yang merepek dan entah ape-ape. itu kerane saye punye banyak mase untuk menghadap internet. saye tidak lagi bergelar supervisor. tapi penganggor. duit pun dah nak habis.

entah mengape saye sudah tawar hati berkerje di situ lagi. bangun tidur untuk berkerje dan pulang kerje untuk tidur memang mengundang penat dan lelah. lagipun orang yang ingin saye kejar sudah hilang dari pandangan (ekhem) dan hati saye sudah patah entah bile akan ketemu lagi. tiade saye berjumpe sebab untuk saye terus-terusan disitu. saye perlu dan mesti mencari persekitaran dan suasane yang lebih baik.

oh ye, oleh kerane buat sementare waktu ini saye bermalas-malas, silelah awak membuat saye rajin. saye terbuke kepade mane-mane tempahan -atau dalam bahase inggerisnye comission- illustrasi, sameade untuk simpanan peribadi ataupun untuk projek-projek penerbitan majalah, novel, etc. segale contoh-contoh hasil kerje saye boleh dilihat di laman Friendster saye. silelah jenguk kesane.

untuk sebarang tempahan atau sekedar bertanye kabar sile hubungi emel saye... err... sile hantar emel ke alamat ini;
alifmimyanun(at)gmail.kom
kalau nak tawarkan kerje pun boleh jugak, ape salahnye.
...

hari ini akan menjadi sesuatu yang paling jauh.

Isnin, 29 Disember 2008

Perihal Ranjau Sepanjang Jalan

0 ulasan
081229 05:20
Kehidupansituemudah.mlaksaneasungailmengalirakemhilir cume.ynamunadasarnmanusiegitu berbuatjsilapadanupelupehmenjadikannye sukar, susah, melelahkan, mengelirukan. bagai laut berombak beribut.

Selamat Tahun Baru. Hijrah 1430 dan masihi 2009.

Jauhlah perjalanan manusie itu sedari lahir hingge mati. ape engkau mahu berjalan, atau berlari, atau mahu menumpang di pundak orang. terpulang.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template