Khamis, 6 Ogos 2009

Menguliti Blog

4 ulasan
saye terjumpe satu laman penuh dengan rekaan-rekaan template blog untuk blogger yang cantik.
mungkin boleh dilawati untuk awak yang kepingin menukar kulit blog secantik blog wordpress.

Memudakan Semula

0 ulasan
Atau di dalam bahase jawenye, revamp.

jangan pening kepale, biarlah saye sahaje yang pening.

Khamis, 16 Julai 2009

Lanun di Cafe Lewat Malam

1 ulasan
090717 00:10
Lagi muzik cadangan saye untuk awak.

jenis muzik yang menenangkan, suare2 harmoni yang meresap, melodi yang ringkas namun menangkap.
dengarlah extended play -atau dalam istilah lain, album mini- dari kumpulan indie Korea Selatan ini.



senarai lagu:

01. 커피를 마시고 (Cafe Latte) (versi utame)
02. Love is all around (cinta dan alam sekitar)
03. Let me be the one (biarkan daku menjadi nombor satu)
04. Inevitability (ketidakmampuan untuk mengelak)
05. 커피를 마시고 (Cafe Latte) (versi Arpeggio)

review album di cyworld.com

Khamis, 2 Julai 2009

Lanun Di Sana Sini

1 ulasan
090702 10:20
Jikalau minatmu pada muzik berjenis lembut dan menyamankan itu ade, bolehlah mencube album mini ini. muziknye semacam Yunalis Zarai, penuh dengan gitar, tetapi ringkas susunannye.

inilah Han Hee Jeung, penyanyi indie dari Korea Selatan juge semacam Yunalis. mungkin mereke saling tiru meniru dan mengambil inspirasi. kemungkinan juge mereke berdue ini adik beradik lain ibu bapak, lain keturunan.
mungkin sajee..



beli di yes asia
tak nak beli pun boleh.

senarai lagu:
01. Acoustic Breath
02. 러브레터 (Surat Cinta)
03. 끈 (Tali)
04. 오늘만 (Hari Ini)
05. 솜사탕 손에 핀 아이
06. 멜로디로 남아 (Melody Remains) (feat. Kim Jong Wan of Nell)
07. 끝 (End)

Isnin, 8 Jun 2009

Lanun

3 ulasan
090608 13:12

Single terbaru daripade kumpulan akustik Ibadi, bagus untuk awak yang kempunan tidur nyenyak. entah, soundtrack untuk drama agaknye, tiade saye jumpe di YesAsia kecuali album-album mereke terdahulu.

Single digital: Jikalau Kau Sekarang Tidak Bercinta, Lalu Kau Bersalah.
Tarikh keluar: 2009-05-29
Bahase: Korea

senarai lagu:
01. 지금 사랑하지 않는 자, 모두 유죄
02. Morning Call

Selasa, 2 Jun 2009

Tiade Tajuk Khusus...

0 ulasan
090602 03:50

Minat Yui ?, gadis Jepun dengan pembawaan jenis muzik aliran rock akustik ?
muatlah turun single terbarunye di bawah ini.



moge bergembire selalu. Yui di YesAsia
sejak bile blog aku jadik tempat download...

p/s: oh ye, kalendar bulan enam sudah boleh dimuatturun..

Ahad, 24 Mei 2009

Gomen Nasa ii

1 ulasan
090524

Tiadelah saye ini mampu aktif semacam sebelum ini. tiade sebarang sebab khusus, cume saye sibuk, malas, dan sedang sibuk bermalas-malasan.



apepun, bagi peminat muzik, saye sarankan lagu ini.



beli yang original di YesAsia.

p/s: semuge sihat senantiase tiade dijangkiti sawan babi.. err.. selseme babi.

Sabtu, 7 Mac 2009

Perihal Ain Fadzal di Tahun 2007

9 ulasan
90307 13:10



Heh he. saye terlupe. sepatutnye saye sudah muat naik dan siarkan video ini 2 tahun yang lalu. tapi dek kesibukan saye terlupe. 

walau sudah terlambat, saye rase masih sempat untuk menyiarkan video ini yang ditujukan khas kepade Siti Nur Ain Fadzal anak kepade tuan rumah yang kami tumpangi ketike kejadian kerete rosak due tahun yang lalu.

terime kasih sekali lagi.

Rabu, 4 Mac 2009

Perihal Laguku Gedikku

5 ulasan
090304 01:59
Saye memang berminat dan suke mengarang lagu. salah satu care saye melayan perasaan baik gembire mahupun lara. dan juge melatih otak agar berfikir sesuatu yang baru.

walaupun tiade sesiape yang menyanyikan lagu saye melainkan diri saye sendirik. tapi perasaan puas hati melihat kerje yang siap di depan mate memang tiade tandingan.

Selepas lagu yang pernah saye siarkan-cheh- pade beberape minggu nan lepas, ini adelah lagu kedue yang saye rekecipte dalam seumur hidup.

lagu ini saye karang semase di tingkatan lime pade tahun 2000 sembilan tahun yang lalu. lagunye mudah diingat dan bergaye catchy tidak masuk akal. mungkin boleh dijadikan lagu kanak-kanak belajar puase. hah ha ha ha. heh he he he. hih hi hi hi...

oke...

berbanding dengan lagu pertame, lagu ini lebih variasi bahagiannye. ia punye verse, verse kedue, dan sudah tentulah korus. memang ade peningkatan.

perihal liriknye pulak, memang saye bantai tulis saje. bolehlah dikatekan saye menulis liriknye sekali harung, kecuali di rangkap terakhir saye ade sedikit tersangkut. idea jatuh mencurah-curah di waktu itu ketike saye sedang duduk-duduk di dalam kelas, di waktu rehat antare subjek, kelas prep petang dan kelas prep malam.

di mase tu memang sedap, puitis tahap agung, berkias sulaman fansuri. sekarang bile dibace semule saye rase geli hati. ibarat sekawan ikan berenang dari hulu menuju lautan, sekor ke muare, sekor ke penambang, sekor ke dalam jale, sekor lagi ke kolam renang, sesat. lagi due entah ke mane, ke kelab malam barangkali.

apepun, awak bolehla nilaikan sendiri tahap penulisan seorang remaju (remaje maju) di tingkatan lime zaman awal kemunculan internet. :D

tajuk lagu, rindu alam, bukankah poyo -atau dalam bahase inggerisnye; sappy-?

rindu alam


verse
suria riang terpancar sinarnye
pepohon nyiur melambai mesre
awan-awan meniti angkase
kicauan burung menghiasi hari, mewarnai pagi

verse 2
deruan ombak memukul pantai
memecah kesunyian beralun-alun

bunge kembang mengharum taman
bunge riang memikat kumbang

chorus
alam indah
pohon menghijau
langit membiru
sungai mengalir deras
suare unggas bersahut-sahutan
udare nyaman terase segar

hembusan bayu
menyentuh hati
membelai jiwa
harmoni diri ini
ikan berenang tenang
di laut membiru
gelak ketawe tersimpul senyum


1.3.2000

yaa, begitu keanak-anakan sekali. jangan risau, ade lagi lagu hasilan saye yang lebih geli geliman daripade yang ini. nantikan, dan sediekan paracetamol, panadol, uphamol, atau sebarang ubatan untuk mengelak pening dan muntah-muntah.

hingge berjumpe lagiii...

Isnin, 2 Mac 2009

Perihal, Biar Geli, Jangan Takut

7 ulasan
090302 15:20
Tadi ade katak mati depan tandas di rumah saye.:puteh_20:
dahle saye ni jejake macho tapi hancor yang mengamalkan konsep fobia terhadap katak, boleh pulak katak tu mati depan tandas. nasib baik hari ni tiade saye berhajat ingin ke tandas. kalau tidak, mungkin akan saye postpone ke minggu hadapan... (???)
tapi tadi saye jugak yang buang.:mPeluh:
...
dengan bersusah payah menggunekan penyodok sampah dan sedikit kuis menguis dengan kaki beralaskan selipar sambil kegeli-gelian, akhirnye katak itu berjaye dibuang ke semak samun belakang rumah. fuh. yatta!
:puteh_4:

tapi, kalau nak takut, takut dengan Tuhan saje, takut ngan bende lain jadik haromm... hah ha ha. saye rase ramai orang di luar sane pun geli dengan katak.

seingat saye, dulu saye tak geli ngan katak, sebab dulu kat sekitar rumah banyak katak batik, katak tu lawa, make saye tak geli. tapi bile katak puru pun datang melawat, mulelah saye ini mendevelop bufonophobia ittew.

sekarang, kalau nak tidur tibe-tibe teringat katak, mulelah saye risau, takut-takut tidur nanti bermimpi katak. lalu, tahanla sekejap mengantuk dan berfikir perihal perkare lain. ish.

apepun, marilah kite tidak bercakap perihal katak dan membantu saye untuk tidur nyenyak malam ini.

ha, inilah polis wanita Iran. tengok, pakai jubah pun bole abseiling. canggih boleh tahan. 
saye jumpe di sini,
bukan tak bole berlasak pakai jubah ni.
so, for you sceptics out there...
:bofu_09:
tapi kat melaysia cuace panas, pakai macam ni mau pukul 10 pagi dah bushuk.

teringat saye di zaman persekolahan dulu, cekgu sains tambahan saye main bola tampar pakai baju kurung...

p/s: sepatutnye sudah boleh boleh download kalendar bulan mac, tapi saye sedikit tidak berpuas hati dengan hasil yang saye dapat, make sekarang saye sedang melakukan beberape pindaan terhadap rekaan bahagian-bahagian tertentu.

Sabtu, 28 Februari 2009

Perihal... Boom De Ya Da

1 ulasan
090228 02:45



boom de ah da boom di ya da boom de ya da boom di ah da

Khamis, 26 Februari 2009

Perihal Kehilangan

10 ulasan
090226 09:35
Malamjtadiasayeutakhboleh tidur,dwalauimasukrtidurilebihmawaludaripade kebiasaanekeranensakittkepale.atapihsebermule pukuldsebelasisaye hanyemmampuabergolek-golekndanamenguap dan menarik-narik selimut yang saye lupe untuk rendam tempoh hari.  fuh fuh kate saye sambil menahan nafas.
sebelahrmateiterpejam,nsebelahdlagiumeniti gambar-gambaruorangnyangtjauhuhilangkdikmate.udan sayeameraseprinduasecarektibe-tibeatanpahdisengajekan. entahaapedkhabarmuadi sane, aku di sini mengirim doa... argh melankolik poyo.

pukul tige lebih baru terlelap, dan sesekali terjage di ganggu nyamuk, hujan lebat dan mimpi-mimpi merepek.
...

ingat lagi tak pokok sukun yang saye ade ceritekan beberape bulan nan lepas ?, bulan tujuh tahun lepas sebenarnye. pokok itu sudah ditebang.. ( Y _  Y  ) .. kelmarin pagi.


yang tinggal cume tunggul ( T ^  T  )..


dan pembaziran sumber alam sekitar


saye sedang menyesali kemusnahan alam sekitar sambil berfikir-fikir 
"alamak macam mane aku nak kemas bende alah ni semue !
jenuh la beb! kamon menn !"

takpe, nanti tumbuh lagi, lagipun pokok sukunnye dah tinggi sangat. pokok sukun ni dah lame ade. saye rase akarnye dah sejauh 100 kilometer ke dalam tanah kerane terlalu lame sangat hidup.

ade lagi tige pokok yang ditebang, due pokok batang berduri entah ape namenye 


dengan sebijik pokok rambutan. pokok berduri tu tiade gune di bele, entah ape manfaatnye tiade saye tahu. pokok rambutan tu pulak letaknye sebelah jalan, lagipun sudah tue hampir mati tiade mahu berbuah lagi. baik ditebang sebelum ie tumbang sendiri dan menimbulkan bahaye pade masyarakat kejiranan sekampung. kalau yang jatuh atas kepale buah rambutan takpe, tapi kalau yang jatuh tu dahan pokok, mau kau pegi hospital masuk icu duduk due tige hari. 

"kenape ni che' Mat ?"
 "eksidennn."

orang pun malu nak mengaku cedere ditimpe dahan.

dan bermulelah kerje2 membersih. entah le bile nak nak start. sekarang ni hujan je kat Mersing...

eksyen sket rambut ikal beralun cantikku...

Selasa, 24 Februari 2009

Perihal Merendam

3 ulasan
090224 06:50
Saye rase saye kene rendam selimut saye tu. sebab saye dah lupe entah bile kali terakhir selimut tu dibasuh. jikalau direndam dahulu sebelum dibasuh, barulah kotor-kotorannye hilang dengan mudah sebab kotor-kotoran ittew sudah kembang. hmm. kalau tak rendam, nanti basuh tak hilang pulak daki-dakinye. hmm.

saye harap bau rendamannye tak macam bau rendaman tuala saye...

Isnin, 23 Februari 2009

Perihal Seadanya II

0 ulasan
090223 22:46
Namun bukan aku ini manusia yang sempurna,
Mampu menerbitkan rasa cinta tiap masa.
Kelak kau kan membenci,
Timbul sangsi dihati,
Mungkin kau akan menjadi insan yang terluka.

Jumaat, 13 Februari 2009

Perihal Minat Gedik

12 ulasan
090213 02:10
Saye memang berminat dan suke mengarang lagu. salah satu care saye melayan perasaan baik gembire mahupun lara. dan juge melatih otak agar berfikir sesuatu yang baru. 

walaupun tiade sesiape yang menyanyikan lagu saye melainkan diri saye sendirik. tapi perasaan puas hati melihat kerje yang siap di depan mate memang tiade tandingan.

saye mule mengarang lagu semenjak saye aktif bernasyid. iaitu sedari pertengahan tahun 1999, hampir sepuluh tahun nan lalu. semase itu saye di tingkatan empat. 

entah tiade saye ingat bagaimane tercetusnye idea yang hadir ketike itu, tapi barangkali saye terlalu banyak dengar lagu The Zikr. lagipun ketike itu sekolah saye sedang sibuk dengan pertandingan nasyid sempene minggu akiviti.

dalam sibuk-sibuk berlatih dan menelaah pelajaran walau tiade juge pandai-pandai kerane asyik berbual, dapat juge saye mencuri-curi mase mengarang lagu dan menulis liriknye dalam mase yang same.
ape yang awak dapat lihat di gambar sebelah ini, itulah lagu pertame saye. ta daa !. lihat tarikh siapnye. zaman tiade orang mengetahui ape itu blog.

lalu, untuk mengenangkan sudah berlalu sedekad saye menambah lagi dua kemahiran saye -iaitu mengarang lagu dan menulis lirik-, akan saye postkan lagu-lagu dan lirik karangan saye yang rencam dan pelbagai itu ke blog ini untuk dikenang-kenang dan berkongsi-kongsi dengan awak supaye nanti ade penerbit yang mahukan lagu saye ini untuk diterbitkan penyanyi tersohor seperti Backstreet Boys atau Raihan dapatlah kite beroleh sesuatu daripadenye... cheh..

sedikit ulasan tentang lagu pertame ini;
lagu ini memang ringkas dengan bahagiannye yang cume ade due. iaitu verse dan korus -dalam gambar itu, yang ditande bulat adelah bahagian verse, dan segitige adelah korus. pade waktu itu, kebanyakan lagu nasyid cume punye due bahagian. terutamenye lagu-lagu kontemporari. NowSeeHeart yang membawe genre pop belum keluar lagi albumnye. make pengaruh saye adelah terhad. lagipun saye memulekan lagu ini tanpe sebarang pengetahuan rasmi atau tidak tentang mengarang lagu. 

dan saye melakukan due kerje dalam satu mase. iaitu meletakkan lirik ke dalam melodi lagu yang saye susun sambil-sambil kerane saye ini tiade tahu menulis nota muzik. lantas, untuk mengelak lupe akan melodi, saye letakkan lirik supaye boleh saye hafal. bile diperikse semule pade waktu ini, saye dapati lirik saye itu boleh tahan klise. memang klise rasenye. tapi pade waktu itu tidak dirasekan klise.

saye tuliskan lagi liriknye untuk mereke yang matenye bermasaalah hingge tiade boleh membace tulisan saye yang penuh berseni di gambar itu.

verse
kite insan yang lemah zahirnye
menyedari kelemahan diri
mengharapkan ampunan darinye
merindukan syurge yang abadi

kite hambe yang banyak kurangnye
mengidamkan hidup yang harmoni
mendambakan kasih sayangnye
menagih cinte yang sejati

korus
sudah banyak dose yang dipikul
kerane kite tersungkur
tersesat di lorong gelite
menghirup racun-racun bise

verse
dunie ini pentas sandiwara
kite pulak para pelakunnye
memainkan watak tersendiri
yang penuh pure-pure dan misteri

korus
kite hidup tak selamenye
di dunie yang sementare
sedarlah wahai manusie
amal kite hanye seberape
30.8.1999

bile saye perdengarkan lagu ini kepade rakan-rakan, saye cume mendapat komen positif. ahah hah ha. ade yang merasekan melodinye seperti lagu The Zikr. si Bazli Hazwan merasekan liriknye pedas. apepun, lagunye biase-biase sajee.

inilah hasil kerje pertame saye yang tidak seberape, di dalam bidang muzik. ( U v  U  )

p/s:saye tak hingin letak preview lagu ini  sebenarnye -melainkan awak memakse- kerane masa alah bandwith saye. saye belum boleh lagi memuatnaik sebarang jenis fail bersaiz 60kb keatas. kalau nak dengar jugak, akan saye usehekan ke kafe internet yang sedekat 7 km ke bandar Mersing itu.

Rabu, 11 Februari 2009

Perihal Selamanya

2 ulasan
090211 10:20



jikalau emak saye tiade berdekatan. kemungkinan saye sudah menangis. walau tahu tangisan itu tiade dapat membantu walau sedikit.


mother don't cry for me
I'm doing what I must
Lord almighty is my witness that I trust
Palestine
forever Palestine

children being killed for throwing stones in the sky
they said to their parents
don't worry God is on our side
Palestine
forever Palestine

mother don't worry
when they come for us at night
surely they'll be sorry
when God puts them right

tell me why they’re doing what was done to them
don’t they know that God is with the oppressed and needy
perished were the nations that ruled through tyranny
Palestine
forever Palestine

children of Palestine are fighting for their lives
they say to their parents we know that Palestine is our right
they to say to their parents we’ll fight for what is right
they say not to worry God is on our side
they say we’ll die for Palestine
Palestine
Forever Palestine


Sami Yusuf adelah antare penyanyi antarebangse yang saye minati dan hormati kerane bakat dan kebolehannye yang pelbagai. saye berimpian berduet dengannye, ataupun menyanyikan lagunye. (=U _  U= )

Jumaat, 6 Februari 2009

Perihal Politik Lelucon

3 ulasan
090206 16:00
Adepun tiadelah lain mahunye akan Sultan itu melainkan yang baik-baik sahaje untuk sekalian rakyat negerinye baik menteri mahupun bukan. lalu adelah afdhol kirenye kite mentaati perintahnye itu lantaran kite ini orang Melayu yang jenis taat Sultan tiade derhake. lagipun bukanlah Sultan itu orang-orang kebanyakan yang tiade tahu undang-undang malah die ini tergolong dalam orang bijak pandai jua.

tiadelah gune kite bersikap degil keras kepale tiade mahu dengar cakap lalu mahu terus berjuang kirenye nanti dikate orang kite ini derhake kepade Sultan. takut-takut jikalau datang mase susah tiade Sultan itu mahu menolong kite dek perbuatan kite hari ini. bukankah dulu Sultan menolong kite membentuk kerajaan? tiadelah salahnye kite menolong akan baginde dengan mendengar dan taat akan titahnye itu. 

bukanlah terjadinye sesuatu kejadian itu sekadar suke-suke saje-saje main-main belake melainkan atas ketentuan Tuhan maha mengetahui. kite ini manusie banyak kelemahan tiade sempurne perlulah akur. dan renung-renunglah selidik-selidiklah akan silap salah kite yang terlepas pandang kerane bukanlah ini semue hukuman Tuhan cume kifarah jua adenye agar kite ini sentiase beringat dan merase bertuhan. 

sesungguhnye Tuhan bersame dengan orang yang sabar. lalu bersabarlah kite.

Rabu, 4 Februari 2009

Perihal Tenaga Cinta

0 ulasan
090204 11:25
Adepun cinte itu semacam tenage jualah yang bersifat abadi. tiade ia hilang, tapi beralih. cinta pade sesuatu itu akan pudar bile kite mencintai sesuatu yang lain.

Ahad, 1 Februari 2009

Perihal Keluar Kalau Lompat, Tapi Belum

3 ulasan
090202 00:55
ahah hah hah ha,
adepun biyasenye malas akan saye ini mengulas perihal senario politik lelucon negare melaysia ini. namun memandangkan ketike berite ini tibe ke pengetahuan saye, saye sedangpun mengadap internet, make..

Adelah mengikut cerite Pak Leh perihal due adun negeri perax itu akan menjoin amno dalam mase terdekat dengan harapan menggunung dan merase yaki bahawe mereke akan mendapat tambahan due adun lompat katak semacam adun botar minggu lepas. tapi nampaknye berangan setinggi gunung tak dapat didaki ajelah.

apekan daye dalam perjanjian mereke itu sebelum menjadi adun kirenye mahu keluar parti haruslah meletak jawatan adun itu. lalu tiadelah gune akan mereke itu keluar parti dan menjoin amno. mengikut undang-undangnye jikalau ade yang meletak jawatan adun itu mestilah ade pilihan raye kecil-kecilan. sedangkan pilihan raye kecil-kecil yang terakhir barulah due minggu lepas tiade sampai sebulan jue adenye. penat lelah pilihan raye kecil-kecilan nan lalu itu pun belumlah lagi kebah sudah mahu pilihan raye kecilan lagi. make akan bertambah penat lelah malah mungkin pening kepale tahap migrain.

dalam sibuk-sibuk cerite due adun hilang yang tibe-tibe menghantar surat letak jawatan itu.. eh tak hilang rupenye, "saye mc lah, ade surat mc lagi, tapi saye tak hantar surat letak jawatan pun taw, siape yang pandai-pandai cakap ni?! geramnyee!!" begitu kate salah seorang daripade mereke secare kurang lebih.

pening-pening.

p/s: oh ye, sudah boleh muat turun kalender bulan ini. sebarang komen boleh di emel terus ke akaun emel saye; alifmimyanun at gmail dot kom.
jikalau mau saiz lain, pun sile la meng emel saye.

Perihal Bontot Beyonce dan Lethologika dan Gaza

2 ulasan
090201 05:10
Antare Beyonce dengan Brandy, mane satu yang awak suke? mestilah Brandy, Beyonce ape ade, bontot je besar. ini ade satu lagi lagu motivasi cinta genre RnB daripade Brandy. sile dapatkannye sekarang.

awak minat kumpulan Letto? tau tak diorang dah ade album baru? yaa benarin donk, judulnye Lethologika. saye sudah pun memulekan usehe mendownload. ade ape dengan Letto? ade lagu jiwang. ahah hah hah ha. 

saye rase Letto berbeze dengan kumpulan-kumpulan cendawan tumbuh sesudah hujan Indonesia yang lain. pertame, lagu mereke membuai. bukan rancak mahupun headbanging ataupun melewe, tapi membuai. awak akan terase tenang. pelik kerane lagu pop biasenye tidak membuat kite tenang, tapi itulah Letto. kedue, lirik mereke puitis. tiade perlu gunekan perkataan yang bombastik merapik ataupun struktur ayat langka semacam karya Faisal Tehrani. perkataan yang mudah-mudah saje pun sudah boleh jadi puitis. lihat saje lirik lagu memiliki kehilangan.

tak mampu melepasnya walau sudah tak ada
hatimu tetap merasa masih memilikinya
rasa kehilangan hanya akan ada
jika kau pernah merasa memilikinya

fuh, penuh tersirat tersurat. memang tidak puitis tahap tinggi, tapi mampu berdiri tinggi daripade kumpulan cendawan Indonesia yang lain. dan bile dinyanyikan dengan melodi lagu yang sungguh mellow slow, awak akan terbuai. jikalau saye menjadi penyanyi, -Noe- Letto lah antare pengkarya yang akan saye cari untuk khidmat bersame.

saye sudah mendengar due lagu dari album baru mereke, setakat ini saye rase kedue-due lagu itu tidaklah berade pade tahap membuai yang saye pernah rase dengan album-album mereke nan terdahulu. mungkin pade single-single yang akan datang. due lagu yang saye dengar itu adelah senyumanmu dan lubang di hati.

lagu seterusnye ini, tiade membuai tiade berlirik puitis. tapi meresap ke jiwe saye  dan membakar setiap liang darah. lagu ini tiade album, cume dihasilkan dalam bentuk mp3 untuk di muat turun warge dunie. dan setakat ini sedari disember lalu sudah di muat turun lebih daripade 250,000 kali. silelah hafal, silelah sebarkan, silelah buat versi sendiri.

lucu jugak bile membace antare bait lirik lagu ini.

Women and children alike 
Murdered and massacred night after night 
While the so-called leaders of countries afar 
Debated on who’s wrong or right 

But their powerless words were in vain 
And the bombs fell down like acid rain 
But through the tears and the blood and the pain 
You can still hear that voice through the smoky haze 

bagai menyindir forum ekonomi sedunie kelmarin. kebetulan yang tepat.

p/s: ye, sepatutnye kalendar febuari sudah boleh di muat turun mulai sekarang. tapi saye ade sedikit masaalah dengan bandwidth saye, tidak boleh muat naik fail yang lebih 50kb. saye akan pastikan esok sudah tersedie. 

Jumaat, 23 Januari 2009

Perihal PPSMI Dan Mengajar Anak Memandu

5 ulasan
090123 10:25
Bahawesenye tiadelah salah akan ppsmi itu. ingin mengajar anak-anak matematik dan sains dalam bahase inggeris adelah tujuan yang mulie. memberi anak-anak lebih pilihan di dalam menerime input. yang salah adelah pelaksanaannye yang tergese2 dan tanpe kajian itu. dan niat pelaksanaannye yang lebih bersifat politik.

adepun ppsmi itu tujuannye adelah untuk meningkatkan penguasaan anak-anak dalam bahase inggeris, bukan mahu mengajar matematik mahupun sains. namun ibarat mahukan anak memandu ferrari, lalu kemalangan kerane anak itu tiade ia tahu memandu. memandu kancil pun akan kemalangan lantaran tiada tahu memandu. ape gune mengajar matematik dalam bahase inggeris kirenye tiade tahu bahase inggeris. dengan gurunye yang terkial-kial, dan anak muridnye yang merase sial.

tiade salah akan ppsmi itu, tiade jugak ape-ape yang tidak kene dengan ppsmi itu. tetapi didalam mengejar kemahiran berbahase inggeris, tiadelah perlu akan ppsmi ini. perlunye cume datang bile bahase inggeris itu sudah sedie kuat, dan kerajaan ingin memberi pilihan kepade anak-anak.

lalu ape yang salah? bahase inggeris itulah yang salah. silibusnye, sistemnye, carenye, persekitarannye, pengajarannye. semue salah, salah belake. kerane salah mengajar, anak-anak jadi kalut. ingin mengajar matematik dan sains dalam bahase inggeris? dengan care dan gaye sekarang, tunggulah lagi seribu tahun. ingin anak-anak mahir bahase inggeris dengan ppsmi? tambahlah lagi seribu, tak payah tunggu pun takpe.

sistem pelajaran kite terlalu exam oriented, iaitu public exam, spm, pmr, upsr. budak-budak belajar hanye kerna mahu lulus perikse, tak belajar pun takpe asalkan lulus perikse. kalau mahu merasuah pemerikse supaye memberi markah tinggi pun boleh. ataupun menyuruh pengawas peperiksaan membocorkan soalan. mahu menukar kertas jawapan pun  boleh. semue boleh, asalkan lulus perikse. 

atas sebab inilah, tak semestinye anak-anak yang cemerlang gemilang temberang ketike di sekolah pun turut same cemerlang gemilang temberang ketike di universiti. lalu terhasillah graduan yang tiade kualiti. termasuklah bahase inggerisnye, pun tiade kualiti. temberang saje.

bersambung la pulak...

...

disambung... ahah hah ha

bile sistem pendidikan terlalu exam oriented, make belajarnye anak-anak itu cume untuk lulus perikse. tak belajar pun takpe asalkan lulus perikse. lalu atas sebab inilah, tak semue anak-anak yang cemerlang di sekolah pun turut cemerlang di Universiti yang persekitarannye dan sistemnye lebih pantas, penuh persaingan, cantas mencantas dan baling membaling.

dalam pengamatan saye, silibus bahase inggeris kite tidak bersifat praktikal. maksudnye, bile sudah habis belajar tiade ape yang boleh membantu di dunie luar. kerane ape yang dipelajari hanyelah untuk lulus perikse. markah ujian lisan pun tidak mempengaruhi markah perikse awam.

dan masaalah utame dalam bahase inggeris yang membelenggu pelajar di Malaysia baik di sekolah ataupun pengajian tinggi adelah komunikasi. bile bercakap punya masaalah memberi faham dan bile mendengar pun tiade faham. masaalah kemahiran mendengar dan bercakap dalam bahase inggeris. kemahiran yang tiade penekanan di sekolah. kecuali untuk ujian lisan yang kadang-kadang tak diberi perhatian langsung.

sebab itu apebile anak-anak mengambil perikse Malaysian University English Test, kekantolan banyak berlaku pade kemahiran speaking dan listening. kerane dua kemahiran berbentuk praktikal inilah yang tidak diberi perhatian dan penekanan yang sepenuhnye di sekolah. dan kekantolan ini berlarutan hingge ke peringkat universiti dan seterusnye ke alam pekerjaan. kemahiran yang sepatutnye diajar sedari peringkat awal persekolahan supaye kemahiran didalam berbahase inggeris dapat diasah dengan baik dan sempurne serte menyeluruh.

sistem pendidikan kite tiade perlu diubah dengan mengajar matematik dan sains di dalam bahase inggeris untuk kemahiran berbahase inggeris. namun, subjek bahase inggeris itulah yang perlu dirombak sistemnye. tiade perlu kite merubah ape yang sedie ade, cume memperbaiki ape yang telah sedie ade. ini bukan ibarat tikus membaiki labu, tapi ibarat mengajar anak bermain playstation supaye die mahir komputer. boleh tahan bengong.

sekian terime kaseh.

...
 
cakap pasal exam oriented ni;
saye dulu tak pernah lulus matematik sepanjang tingkatan empat dan lime. lagi sebulan mahu spm saye pulun belajar sebelah cikgu. keputusannye dapatlah b4. mase tingkatan 6 lagilah teruk, tiade subjek pernah saye lulus. saye sibuk dengan aktiviti kokorukulum, bulan 9 2002 saye ke JB bernasyid, bulan 10 ke Kelantan berkawad. bulan 11 barulah saye pulun belajar siap ade jadual itu ini. bulan 12 saye STP. tahun depan 2003 amik keputusan saye dapat 4 prinsipal, hujung bulan 6 masuk universiti. ahah hah ha. sungguh canggih saye belajar saat akhir. dapat masuk u padahal tak pernah lulus perikse ketike di sekolah. bukannye pandai, bernasib baik ajee. jikalau pandai saye dah ade PhD semase berumur 12 tahun, di Oxford. cheh.

Isnin, 19 Januari 2009

Perihal Belalang Gedik Beromance

5 ulasan
090121 13:10

Untuk mengisi mase lapang, saye mengambil gambar. ape gune ade talipon berkemere canggih2 tapi dibuat sms aje.

model gambar:
belalang betine (yang di bawah)
belalang jantan (yang di atas)

jenis kamere:
soni eriksen k800i (berumur setahun lebih)

lokasi:
daun tingkap rumah tradisional

perisian:
adob fotoshop cetak rompak (boikot!)

Ahad, 18 Januari 2009

Perihal Terkenang Air Yang Tiada

3 ulasan
090118 05:00


Beberape tahun nan lalu (2005), ketike saye masih di IIUM.. err.. UIA, adelah satu kejadian akan lori mengangkut minyak kelape sawit tergolek di Sungai Pusu akibat tergelincir barangkali -sudah saye lupe. lalu bocorlah tangki, dan minyak menitis ke dalam sungai yang airnye bak dare dipingit tiade pernah dilihat dibuat bekalan sumber air seluruh daerah Gombak yang damai permai itu.

adepun terputuslah bekalan air seluruh Gombak (kecuali beberape tempat) dengan terjadinye pencemaran air yang tibe-tibe ini selame beberape hari di bulan september. lalu disuruh UIA akan para penghuninye pulang ke kampung, dan kami pun tibe-tibe bercuti selame beberape hari. saye mengambil keputusan untuk tidak pulang, kerane rumah saye jauh nun ke selatan semenanjung. untuk pulang hanye semate untuk mandi adelah idea yang tidak praktikal walaupun munasabah. selame beberape hari itulah saye dan rakan-rakan menjadi pengemis air, merempat menagih air untuk mandi, makan minum, dan wudu'. 

saye mandi di pili bombe mahallah* Bilal** blok D tingkat satu. mandi di tandas kuliyyah*** ekonomi, di tandas kuliyyah undang-undang -sambil berjalan-jalan sambil mate mengerling menyengodeng gadis-gadis yang turut menumpang mandi. dan di depan cafe/pejabat mahallah Bilal -sebab diorang letak tangki air syabas kat situ. teringin jugak mandi di masjid, tapi rasenye mesti dah penuh, lalu saye memilih pilihan lain yang tidak popular tapi berkualiti malah selese. 

sampai masuk tv3, perihal UIA tiade air suruh budak-budak balik. popular la sekejap budak-budak yang masuk tv tu. dahla buat interview kat bus stop. ahah hah ha. rasenye ade lagi kat youtube video temuramah tu. pegila carik, tak kuase aku.

entah kenape minggu ini malang yang same menimpe lagi ke atas penduduk Gombak damai permai untuk kali kedue, pun di atas sebab yang same. kali ini pun ade jugak balik kampung untuk mandi. kebetulan yang tidak diduge. bile difikirkan, kelakar jugak. apepun saye berharap minggu depan keadaan sudah sedie elok. sakit tiade air seperti sakit sembelit, kerane tinja kurang air tiade boleh berak walau dipakse, kalau dipakse nanti menjadi buasir. sabarlah rakan-rakan di UIA. 

adelah air itu rezeki langsung dari Tuhan seperti cahaye matahari, tiade boleh ia dibeli dijual.

nota kaki:
* kolej kediaman
** kolej kediaman saye dulu
*** fakulti

Isnin, 12 Januari 2009

Perihal Cinta Yang Bermusim

3 ulasan
090112 04:05
Sudahhsifatamanusietmengejaricinta. lalujkepenatanadannberlelahlahgmereka.ahatinjadi remuk,kjiwaajadiukelam, harapantjadiebuta,rjalanldiuhadapanktiadaakelihatan.
keranelcintaayanggdikejarihilang dari pandangan.

dan semua terasa sakit, seluruh badan terasa sakit, hati terasa sakit, hidup terasa sakit.
bila cemburu juga terasa sakit.
...

tiade ape yang saye hairankan bile israel menyerang orang palestin yang tiade mahu bersatu namun tiade bersalah itu. bukan juge hairankan sifat orang melaysia yang bermusim ini -perihal iman manusie itu laksane laut, sekejap pasang sekejap surut. cume hairankan sikap mereka yang terngadah bile sudah terhantuk. dan sifat mereke yang bermalas-malasan diwaktu peluang sudah didepan mate.

pemimpin yang lemah adelah pemimpin yang berpure-pure bekerje dan buat-buat sibuk. sedangkan segale kerje itu boleh dilakukan bertahun-tahun lalu. dan bile sudah tersepit barulah mahu mengerah kudrat, sedangkan kerje yang bertangguh itu sudahpun menjadi gunung.

bile pemimpin menjadi lemah, make akan lemahlah mereke yang dipimpinnye. lalu bangkit mereke yang masih kuat diantare yang lemah itu untuk merebut hak. lalu janganlah akan pemimpin yang lemah itu menafikan hak mereke ini dan janganlah berlaku zalim.
...

saye tidak merancang untuk menulis entry ini pagi ini, tapi entah kenape tibe-tibe saje datang kudrat untuk menaip. saye sebenarnye sedang menyiapkan entry perihal ppsmi yang kurang berkesan dan mengape saye selaku orang bijak bahase inggeris membantahnye. tapi entry ppsmi ini tidak siap-siap lagi.
entry ppsmi ini akan saye post nanti-nanti, kerane untuk waktu ini tidak saye berjumpe akan ayat yang ingin saye luahkan. 
...

iklan siket perihal anak kawan saye yang belum pun berumur 8 bulan itu sudah Tuhan berikan ujian berbentuk penyakit jatung berlubang. duhai anak moga kau membesar menjadi lelaki yang tabah. 

kirenye sudi ingin membantu, sile hulurkan bantuan berbentuk kewangan ke akaun ini maybank ini: 151071167565, saudare Saiful Nizam Jamil 
...

kate penutup bicare, kalau boikot tu jangan hangat2 najis ayam. sekali beli vico tu, sampai ke tua lah minum vico, jangan bile vico dah habis tekak pun ketagih air coklat kau pegi beli milo semule. kau rebus bar coklat dibuat minum sudahla.

p/s: menyesal pulak bile entry saye yang memulekan tahun ini adelah entry merepek, tapi video tu memang kelakar.

Sabtu, 10 Januari 2009

Perihal Tart Mai Badi

2 ulasan
090110 16:00
Maaf, saye ade idea, tapi tiade kerajinan, 
apepun, saye ade ini.
sile nikmati.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template