Khamis, 27 Disember 2007

Perihal Menjadi Seorang Yang Pemalas dan Mengayak Emas

0 ulasan
Saye tak boleh nafikan, memang saye ni orangnye pemalas. entahlah, mungkin saye dilahirkan untuk di layan dan diservis orang.

lalu kirenye blog ini tidak diupdate selame berbulan-bulan, diharap awak semue memahaminye keadaan saye ini.

dalam tempoh sebulan tidak memblog ini, memang banyak perkare yang ingin saye kongsikan.
pertame-tame, mengenai kampung Sri Pantai menjadi lubuk emas. untuk mereke-mereke yang belum mengetahui, saye memang berasal dari kampung Sri Pantai ini, walaupun saye tidak sepenuhnye membesar disini kerane bersekolah di daerah lain tetapi disinilah tempat saye menikmati zaman kanak-kanak.

kampung saye ini memang pernah menjadi lubuk emas, seingat saye belasan tahun dulu. tapi yang dulu itu bukan di pantai macam yang baru ni. tapi di pesisiran sungai, ataupun parit, kemungkinan paye. sebab lubuk yang lame tu letaknye di kampung Paya Tinggal (kampung ini adelah kampung kechil yang terletak di kampung Sri Pantai.) dan kampung ini terletak agak jauh juge dari pantai.

dalam ketike saye menulis entry ini, rase-rasenye masih ade lagi orang mendulang. saye beranggapan mereke itu semue kebal-kebal belake kerane walau ditimpe hujan -sekarangkan musim tengkujuh-, ditiup angin laut, diserang ombak pantai, mereke tetap setie dengan dulang mereke.

bayangkanlah, dengan satu gram emas, awak boleh mendapat 80 ringget. kalau seratus gram ? kalau satu kilogram ? budak-budak bercuti tak perlu carik kerje kosong di bandar yang kadang-kadang tak cukup gajinye. cukuplah sekedar kelaut mengayak emas. sudah boleh beli motosikal baru. yang paling jauh datang kesini setahu saye adelah yang dari Terengganu. datang membawak kepakaran luar untuk dikongsi dengan penduduk setempat.

katenye mendulang dengan dulang kayu lebih cepat, dulang besi terlalu licin, dan butir-butir emasnye lebih kechil daripade butiran pasir. mengayak emas memang perlukan kesabaran.

apepun, saye tak pegi pun mengayak walaupun terlalu ingin. hujan la sekarang. nanti-nanti la kot. lagipun ade lubuk baru.

Isnin, 26 November 2007

Perihal Takde Kemane-mane Sangat

1 ulasan
Sabtu dua minggu yang lalu, saye ke Sungai Penchale, ke Tadika Cerdik Islami al-Farabi,

oh salah, Tadika Islam Cerdik al-Farabi, dengan tujuan untuk merewang, atau perkataan yang lebih komersial, bergotong royong sempene dengan majlis penyerahan sijil anak-anak yang tamat belajar disitu atas permintaan rakan. saye sekadar membuat kerje-kerje yang ringan saje, seperti menggoreng ikan keli, dan makan tengah hari.

saye tak merasekan yang saye kelihatan seperti putere lilen

manakale sabtu lepas 24 haribulan november saye ke rumah makcik saye di Shah Alam untuk majlis doa selamatnye kerane pade tujoh disember depan die akan menunaikan haji bersame suami dan mak mertuenye iaitu nenek saye.

ahad semalam, 25 haribulan, saye ke kote tinggi pulak, menghadiri majlis perkahwinan rakan sekolah saye dulu. kalau dikire-kire die ialah rakan perempuan sekolah saye yang ke......lime, berkahwin. yang lelaki baru ade ... tige. bulan 12 ini menyusul lagi satu pasangan sekolah yang dulunye berkenal mase sekolah, berchinte lepas habis sekolah, dan seterusnye berkahwin. saye sedikit seronok melihatkan kawan-kawan yang bercinte mase sekolah dulu masih boleh survive. diharapkan mereke bahagie sampai ke syurge.

gambar takde, tapi incoming sebab orang lain yang amik gambar, makenye makan mase untuk diproses sebelum sampai ke tangan saye. saye akan masukkan pade entry yang akan datang.

pengunguman; saye ketinggalan handphone saye di Shah Alam rumah makcik saye, lalu jikalau ade sesiape yang ingin menghubungi saye sile hubungi nombor celcom -mak- saye. minta maaf di atas sebarang kesulitan.

Selasa, 13 November 2007

Perihal Interview, Nasyid dan Tempe

2 ulasan
Perihal Interview

Beberape minggu lalu, saye menghadiri satu sesi temuramah atas jemputan sepupu saye di KL sentral. temuramah berkenaan nasyid yang dikelolakan oleh seorang gadis dari Turki ini berlarutan sampai ke pukul 11.30 malam walaupun bermule awal kire-kire pukul 8.30 disebabkan bahase engrish kami yang berkarat dan kekurangan tatabahase. walaupun dibelanje biskut, tetapi itu tidak membantu.

saye tidak kelihatan dalam gambar ini.

cerite tentang nasyid ni, kalau difikerkan sudah lame jugak saye terlibat dalam bidang menyanyi secare amatur ni, kurang lebih sembilan tahun -sekejap on, sekejap off- jugaklah, bermule dari tahun 99 semase saye tingkatan empat sampai la sekarang.

pencapaian terbaik saye, lirik diterime oleh brader Amar, penyanyi solo, sekarang bernaung bawah Hijjaz record. sayangnye, saye tidak dibayar. saye akan claim satu hari nanti.
mulenye lirik tu diambil dengan lagunye sekali, mungkin die berubah fikiran, lirik itu dilagukan orang lain. lagu tu tidak bertajuk, bile kawan saye propose pade brader tu ia diberi tajuk "Just Another Pain" kemudian bile diterbitkan jadik "Just Another Sight". kemungkinan vise versa, saye sudah lupe.

lagunye berkenaan dengan perang dan penderitaan yang disebabkan perang. di Palestin, kelongsong peluru bersepah, runtuhan rumah dan bangunan, kerete terbakar dan mayat bergelimpangan boleh dikatekan perkare biase, hence just another..

kesimpulan yang saye dapat, Malaysia adelah sebuah negare yang dihormati rakan-rakan negare Islam yang lain. kerane kite adelah pelopor kepade beberape sistem yang tak ade di negare Islam yang lain walaupun Arab Saudi seperti perbankan Islam.

Malaysia di mate mereke adelah sebuah negare Islam yang bebas, boleh bercakap tentang itu dan ini di dalam TV, dalam majalah. kalau di Turki, kalau awak nak bercakap tentang aurat, sile bercakap di masjid, kalau nak menegur tentang didikan awal agame di rumah, sile ke masjid.

saye berbesar hati kerane imej yang baik ini, kite mampu menarik orang-orang luar ke Malaysia, namun, mereke hanye nampak the big house, they don't see the small bricks that build the house. Malaysia bukanlah secantik yang kite pandang, ade buruknye, dan Malaysia sudah tentu bukanlah negare Islam. cume negare yang mengamalkan perundangan Islam.


Perihal Nasyid

sile rujuk entri perihal intervew.


Perihal Tempe

saye ke Kelang khamis lepas, bukan beraye sempene deepavali, tapi sengaje mengambil peluang cuti untuk kerumah sedare mare. itulah kali pertame saye kesane, dan tuan punye rumah yang saye lawati tempoh hari tidak saye kenali. mungkin saye sudah lupe.

menariknye rumah wak ni, ade kilang tempe.

kacang soya yang siap diragi dan dibungkus disusun
sementare menunggu giliran untuk dijual

kacang yang belum dibungkus

takdela besar mane kilangnye, takde mesin, takde peralatan canggih-canggih, sebab semue proses dilakukan dengan tangan.

makan tempe tak ? sedap kalau digoreng dengan kunyit dan ditabur garam. ade yang dicampur dengan sayur, saye lebih suke kalau digoreng saje. sayang kalau tak makan tempe, kacang soya adelah sumber protein. kulit saye cerah kemungkinan sebab makan tempe. hah hah ha..

p/s: gambar-gambar tempe diatas adelah besar, 1290X980 kemungkinan. maka, saye nasihatkan berhati-hati sekirenye ingin mengklik jikalau bandwith awak kecil.

selamat makan tempe dengan selamat.

Khamis, 1 November 2007

Raye Dah Lepas Dah...

1 ulasan
Saye tak peduli, walaupun raye dah lame berlalu, tapi posting kali ni pasal memang pasal hari raye.

memang saye duduk dikampung, tapi selalunye bile hari raye, memang saye balek kampung, tapi bukan kampung Sri Pantai saye ni, kampung Parit Raje di Batu Pahat, kampung ayah saye.

untuk ke Batu Pahat, memang kite kene lalu Air Hitam -bukan ayer Hitam di Pulau Pinang tu ye-, same ade dari KL -kite akan keluar di tol Air Hitam kalau menggunekan lebuh raye-, atau dari tempat-tempat lain di bahagian timur Johor seperti Mersing. di kale hari-hari biase, memang agak sebuk jugak pekan kecil ni, kebanyakan orang-orang dari Pontian, JB, atau Muar mahupun Segamat yang menggunekan jalan biase akan melalui Air Hitam jikalau mahu kemane-mane, ini kerane pekan ini terletak di daerah Kluang, salah satu daerah di Johor ini yang terletak di tengah-tengah negeri Johor selain Segamat -dan daerah yang takde laut, kesian.

lagipun Air Hitam ni semacam pusat perniagaan barang seramik, peniage-peniage tertumpu disini, lalu, jalan yang sempit memang menjadi masaalah. dan bile tibenye hari-hari perayaan seperti hari raye, memang satu kewajipan traffic jam di Air Hitam.

saye naik bas dari Kluang pade petang ramadhan terakhir tu, selalunye perjalanan ke Parit Sempadan mengambil mase lebih kurang 30 minit-45 minit, tapi pade petang tu menjadi 1 jam lebih, saye yang mule-mulenye teragak-agak untuk menyambung tidur selepas berhenti di Air Hitam -takut terlepas ke tempat lain- pun menyambung tidur.

traffic jam tak reda lagi semase saye pulang ke Mersing malam 3 syawal itu hari.

makenye, diingatkan kepade sesiape yang tak selese menghadapi traffic jam pade hari raye atau hari-hari perayaan lain yang diberi cuti panjang, silelah mengatur-ngatur perjalanan awak,

habis pasal traffic jam.

satu perkare yang saye tunggu semase hari raye adelah duit raye. walaupun saye akan berumur 24 tahun tahun ini, walaupun orang dah berenti bagi saye duit raye semenjak saye remaje, tapi sedare mare tetap menjadi penyumbang tetap. saye suke. :D

show off siket. adela dalam lebih kurang RM 140 lebih, :D

saye pun tak pasti sampai bile saye akan dapat duit raye, tapi selagi orang bagi, saye dah cukup gembire, mengingatkan saye pade zaman kanak-kanak.

sebagai penutup entry ni, saye tunjukkan gambar semase dan selepas.

jemaah semase solat sunat hari raye


jemaah solat maghrib

saye tak ingat name masjid tu, tapi sebelah jalan masuk ke Parit Sempadan la. depan sekolah Pintas Puding tu, dekat ngan jejantas.

selamat berpuase enam, saye sedang usehekan berpuase enam.

Selasa, 9 Oktober 2007

puase dah nak habis

2 ulasan
Saye memang terase rugi, bile dihujung2 ramadhan ini baru saye punye mase untuk menulis.
sedangkan saye punye sebulan untuk berborak tentang bulan puase. tapi takpelah, tahun depan jikalau Insyaallah saye maseh berumur panjang, saye akan menulis lagi tentang bulan puase dan kenangan-kenangan saye di bulan puase tahun-tahun sebelumnye.

sabtu lepas saye ke masjid al-ghufran ttdi, memang setiap hujung minggu sepanjang ramadhan ini saye kesane, sepupu saye suke bubur lambuk situ. lagipun, makan di situ agak mewah sediket -dan yang penting, free-, almaklumlah, makanan disitu ditaje, rm 2000 ntuk satu hari punye berbuke termasuk sahur oleh penderme-derme yang bermurah hati berkongsi rezeki.

letak gambar...

bubur lambuk dan air teh

kuih-kuih

ini juadah buke puase saje, bukan makan malam.

semalam pun saye kesane, kali ini, lagi mewah dengan lauk-pauk yang bermacam antarenye daging masak lade hitam -betul ke macam ni sebutannye ?-, ketam masak lemak, kambing masak kari, ayam goreng,dan salad. dan saye tak punye perut yang besar untuk dimuatkan semue ini. ape apelah.

saye lihat sekarang, memang dah banyak masjid-masjid menghidangkan juadah berbuke puase. boleh dikatekan ini adelah satu trend ataupun kemestian. 10 tahun yang lepas, tak semue masjid buat begini, ade yang ade, ade yang tidak. sekarang ni, surau pun sediekan juadah berbuke.

saye tak biase berbuke dengan nasi, dengan kate lain makanan yang berat-berat. selalunye dengan air milo atau kopi atau teh panas suam dan kurme saje, kadang-kadang telan siket roti, kuih ataupun makanan yang ringkas sekadar mengalas perut. jikalau saye terus menelan nasi, kemungkinan saye akan muntah ketike rukuk solat maghrib atau perut masuk angin. kalau ingin ditelan pun, saye akan makan perlahan-lahan. kunyah sampai hancur. seperti yang saye katekan tadi, perut saye tidaklah sebesar mane.

apepun, sempene aidilfitri yang dah dekat ni, saye ucapkan selamat hari raye aidilfitri, minta maafkan segale salah silap percakapan saye kalau ade yang berkechil hati, sakit hati, dan kecewe. lagi selamat menghabiskan puase, selamat menggantikan puase, selamat mandi sunat pagi hari raye, kite ketemu lagi selepas raye. ta taaaa !!!


illustrasi sumbangan zharif zakaria

Isnin, 1 Oktober 2007

Sudah Ringan Agaknye

3 ulasan
Ini gambar yang saye ambil beberape bulan lepas.
saye agak, mungkin ini berat badan saye yang sebenar.


dalam bulan puase ni, mungkin akan turun.

dulu, semase saye first year di uia, saye pernah berjoging tiap-tiap hujung minggu untuk menjage stamina dan keep fit -kononnye.
dan kebetulan semester itu ade kempen menderme darah di masjid, saye terfiker ingin juge saye menderme. tapi untuk menderme, seseorang penderme itu haruslah mematuhi dan memenuhi syarat-syarat menderme darah. salah satunye ialah berat badan yang lebih 45 kg.
saye yang memang sedie maklum dengan masaalah berat badan saye yang tak pernah selesai ini pun menimbang berat badan.

38 kg adelah ape yang saye nampak. kawan-kawan pun gelak. terus tak jadi nak menderme .
dalam 24 tahun hidup ni, tak pernah walau sekali pun saye menderme walaupun hati ni meronte-ronte.

tapi saye memasang harapan bahawe satu hari nanti saye akan berjaye menderme darah.

rakan-rakan sekalian. silelah jage berat badan anda. sekirenye ade lemak-lemak yang berlebihan, bolehlah diberi kepade saye. :P

Jumaat, 31 Ogos 2007

0 ulasan

Semoge aku merdeka daripade hambatan mase,
merdeka daripade kekangan wang ringgit,
merdeka daripade kemelut kemalasan,
merdeka daripade kekaburan cite2.

Selamat merdeka -dan memerdekakan diri- rakan2ku.

Sabtu, 21 Julai 2007

Kembali Ke Kampung Semule

5 ulasan
Saye sudah lupe bilekah kali terakhir saye menaiki kerete api. rasenye pade tahun 2003 yang lalu, selepas pulang daripade bemalam di rumah rakan. mungkin 2002, semase bersekolah di segamat dulu. tapi perjalanan dengan kereta api yang dulu memang pendek, sependek satu jam. kali ini, perjalanan dari kuala lumpur ke kluang memang jauh, sejauh empat jam.

sengaje saye memileh kerete api, sebab merase bosan dengan bas. asyik2 bas. lagipun dalam kerete api ade kantin, dalam bas takde. tapi saye pesan maggi hot cup aje.

bercakap pasal kerete api, pernah saye kehilangan kawan sebab kerete api, tahun 2001.
bukan hilang sebab putus kawan, tapi sebab kematian. kawan saye keluarkan kepale die mase dalam kerete api, pastu hilang tibe2. darah memercik, kawan2 yang lain terkejut, dinding basah disimbah darah, kecoh sekejap sebab die hilang tibe2. orang jumpe mayat die tergantung kat jambatan, dompet, kasut sebelah dah jatuh dalam sungai, kalau die jatuh sekali makin bertambah keje. kepale die pesek sebelah sebab terhantuk tiang jambatan.

esoknye kitorang pegi melawat. naik bas sekolah.
....

lupekan kesah sedih ni, sekarangkan musim durian. musim durian kite kene bergembire dengan rezeki yang Tuhan turunkan. kite bercerite pulak pasal saye makan durian hari2 sebab nenek saye ade kebun durian yang dekat dengan rumah.

semalam saye makan sebiji, adelah lebeh kurang 14 ulas. kelmarin pun sebiji. memang puas makan sebijik sorang2, walaupun perut kenyang, tapi nanti sendawe memanjang. kalau bau chanel no.5 takpe jugak.
so kalau makan durian, jangan lupe berus gigi, gusi, lelangit dan pipi ye. tangan pun same.

mak saye masak durian santan, makan ngan pulut. saye kalau buah durian memang saye makan, tapi bile dah dikreatifkan, memang saye tak makan. kecualilah kalau takde makanan lain kat rumah, memang terpakse makan. malam tu saye makan ayam goreng yang mak saye goreng kelmarin.

sekarang pun musim manggis kan. tapi pokok manggis depan rumah saye dah tak berbuah. memang dah lame tak berbuah, sudah over expired kemungkinan. ataupun kesunyian. semenjak saye naik sekolah menengah, seingat saye memang saye takde panjat pokok manggis depan rumah tu. mase kecik2 memang selalu, depan rumah saye itulah taman permainan. tapi sekarang sudah tue, nak mendongak pun dah sengal2.
kasihan si pokok manggis depan rumah, ditinggal orang tak ditegur sape. tau tak pokok pun ade perasaan ? saye akan cube bertegur sape ngan si pokok manggis depan rumah tu nanti. moge2 nanti adelah usehenye untok berbuah.

saye kene berkerje esok.. dah lame bercuti, memang terase malas nak bekerje.

Rabu, 11 Julai 2007

Dunie itu Kejam

5 ulasan
Manusie itu kejam, kerane kekejaman ini, manusie boleh menjadi lebih ganas daripade haiwan. dan manusie ganas yang bijak adelah manusie yang paling bahaye...

Kes kehilangan Ying Ying menyedarkan saye pade kenyataan ini. pengakhirannye adelah sesuatu yang diluar jangkaan. bagaikan sebuah filem bertwisted ending.

saye sedari ramai yang akan menunding jari kepade si ibu, dan mengatekan die adelah kejam, mengatekan die ibarat pemangse yang membaham mangse. tetapi pade saye, si ibu itu sendiri adelah mangse. mangse kepade keadaan, mangse kepade kekeliruan pemikiran, mangse kepade kecelaruan emosi. apebile jiwe menguasai akal, make kewarasan ibarat undang2 yang hanye tertulis di atas kertas tanpe pelaksanaan. baik dan buruk, realiti dan fantasi amenjadi satu tanpe garis sempadan yang memisahkan.

kite menunding jari kepadenye, dan berkate "kau manusie kejam...." sedarkah kite, bahawe kite juge kejam ? kejam sebagai masyarakat yang tidak mengambil endah, kejam sebagai manusie yang bertuhankan diri sendiri, kejam sebagai pengkritik yang hanye tahu memusnahkan.

"tapi die tu ibu, seorang ibu semestinye mempunyai naluri keibuan."
benar, die seorang ibu, dan tiade seorang ibu pun di dunie ini yang tidak mempunyai naluri keibuan. tetapi naluri itu ibarat benih, harus dibaje, haris dijage, supaye membesar, supaye bercambah, supaye berbuah. naluri itu bagaikan anak kecil, harus disayang, harus dididek, harus diberi perhatian agar menjadi orang yang menyumbangkan sesuatu kepade orang lain.
bagaimanekah seseorang ibu boleh menjadi ibu, sekirenye seorang ayah tiade disisinye ? ....

manusie diciptekan bukan untuk hidup seorang diri, tetapi kite saling memerlukan antare kite, bagaikan penulis blog dengan para pembace. supaye kelangsungan emosi itu mengalir ke tempat yang betul. bukankah kite umat Islam disyariatkan solat berjamaah, agar hubungan sesame manusie itu terjage.

walaubagaimanepun, ketidaksempurnaan adelah sifat manusie, kite lupe dan berbuat salah. untuk itu akal dan hati diciptekan untuk menyeimbangkan antare satu same lain bukan untuk mengatasi antare satu same lain. jike hilang keseimbangan ini, hilanglah nilai kite sebagai manusie. make menjadi kejamlah kite, menjadi haiwan lah kite. dan kekejaman kite akan melukekan dunie, seterusnye menjadikan dunie itu kejam terhadap kite.

dan memang sesungguhnye, dunie ini kejam...

Isnin, 9 Julai 2007

Internet, Ferrero Rocher, Kuih Getas.....

4 ulasan
Ape yang menariknye tentang bercuti ni iyelah... saye ade capaian ke internet secare tidak terhad.. make, saye ingin mengepost lagi entry untuk minggu ini.

beberape minggu yang lepas, mungkin minggu lepas punye minggu lepas, ade seorang akak datang ke kedai mencari coklat ferrero rocher,

tetapi malangnye kami tidak menjual coklat ini. "eee susahnye nak carik kat siniii.." katenye..
saye merasekan kakak itu mengidam, kerane perutnye sudah kembung... mengandung barangkali.

ahh.. ferrero rocher, saye sudah lupe bile kali terakhir saye menikmati coklat ini.

.....

berjauhan dari kampung membuatkan saye teringat2 kueh tradisional. mak saye selalu masak kueh yang mudah2 untuk sarapan, macam jemput2 pisang.

lalu, saye ingin berkongsi resepi kueh getas, kalau tak tau kueh getas ni kueh apekebende, bermaksud awak bukan orang jawe. takpe, saye phaham, sedangkan saye yang jawe ni pun tak tau namenye, cume tau makan je.
ape2pun, nilah resepinye.

Bahan-bahan:
1 paket tepung pulut
1 biji kelapa parut putih
1 sudu teh garam
air suam secukupnya untuk menguli
minyak yang banyak untuk menggoreng
gula serbuk

Cara-cara:
1. Campurkan tepung pulut, kelapa parut dan garam. Gaul rata.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sedikit doh dan bentukan bujur dan leperkan.
4. Goreng dengan minyak yang banyak dengan api yang perlahan.
5. Apabila warna kuning-kekuningan, angkat dan gaulkan dengan gula serbuk.
6. Boleh juga disiram dengan air gula semasa panas. Lebih enak kalau menggunakan gula serbuk.

*tepung pulut dan kelapa parut tu agak2 je.. jangan banyak sangat nanti keras bila dah goreng.

terime kaseh pade hikari biru .

esok saye nak post lagi.

Sabtu, 7 Julai 2007

Bercuti

3 ulasan
Saye dalam mod bercuti sekarang.
bercuti daripade berkerje, bercuti daripade menulis blog, dan saye akan berfiker untuk bercuti daripade berfiker.

saye berade di gombak sekarang, berjalan2 melihat alam gombak yang dirindu sambil mengenang2 kesah lame, dan menikmati rase sunyi yang datang didalam mengenang2 itu....
saye ingin ke shah alam, tapi saye harus mengire2 dahulu duit yang ade didalam poket ini.

sedari isnen lalu, hingge khamis, saye berade di batu pahat, melawat nenek yang sudah lame tak bertanye khabar. rupe2nye, nenek sudah pindah rumah baru semenjak rumah yang lame dilande banjir. saye juge bertemu sepupu2 perempuan. ade yang sudah semakin comel. yang sebaye saye sudah berpakwe. entah bile pulak saye akan berpakwe. ah ! saye terlupe, saye ini lelaki normal. ; p

saye bercuti, ye, kemungkinan untuk 1 minggu lagi. atau 2 minggu lagi kirenye saye menjadi pemalas dalam 1 minggu ini...

bercutilah wahai rakan2... bercutilah.
ye, bercutilah.....

bercuti...

sambil makan makanan kegemaran di dalam bas....

bercutilah ...

Isnin, 18 Jun 2007

Minggu Lepas Punye Minggu Lepas

1 ulasan
Sebenarnye sedari minggu lepas lagi saye nak upload entry ni, tapi tak berkesempatan. gitulah bile dah kerje kedai ni, kadang2 tak menentu. kedai kami kekurangan kaki tangan baru2 ni. lalu saye takde peluang untuk bercuti.

adek saye dah masuk form 6, paleng tere pun die masuk keje pukul 5.00 petang, lagi tere tak keje langsung -sebab membantai tidur kat rumah, penat beb sekolah. sorang dah berenti sebab masuk form 6, katenye nak tumpukan pade pelajaran, lagi sorang pun masuk form 6 walaupun kadang2 die ponteng sekolah sebab pegi sekolah tak dapat duit katenye. lantak ngkaulah, yang penting saye tak terkejar kesane sini.

beberape minggu lalu saye pergi berenang -melepaskan penat untuk menjadi lebih penat kerane berenang itu memenatkan- di Hutan Lipur Gunung Berlumut, Kluang pade hari jumaat kerane hari jumaatlah satu2nye hari kedai Ulfah ni dibuka separuh hari. inilah peluang yang jarang2 datang. hari2 mengadap orang, kami ingin sesekali mengadap pokok2 dan air yang mengalir.

kami bertolak seawal 7.00 pagi, sepanjang perjalan kami ditemani kabus ,

kabus, dan kabus. tapi tak semuenye kabus semate2, ade jugak anjing2 liar, burung2, dan kawasan kampung.





tak dilupekan, cahaye matahari pagi yang baru terbit menjengah manusie..







lalu kami mengisi minyak.








lebih kurang pukul 8.20 pagi, kami pun sampai di gunung berlumut, gunung yang berselimut kabus.

saye terlambat beberape detik, kalau tidak, nampak puncak gunung tu.







cahaya matahari dicelah2 pokok kelape sawit.








berenang memang seronok, berbanding di laut, saye lebih suke di sungai, sebab tak panas. cahaye matahari tak jatuh terus ke atas kulit, tapi melungsuri celah2 dedaun. dan suasane hutan mendinginkan hati saye.


















ade yang bermain air.








ade yang menyendiri, membace suratkhabar pembungkus makanan.







tapi saye tulis name atas pasir, pasir sungai tidaklah sehalus pasir pantai. jadik, tulisan tu tak begitu jelas.







sepanjang kami disitu, kami jugak menguji keberanian. spot yang kami lepak tu tebingnye sedikit tinggi, memang ade orang buat pelantar untuk terjun. takdelah tingi sangat, lebih kurang 2 - 3 meter -tak termasuk bawah air- tapi menggerunkan jugak.

tapi bile abang saipul si otai sayur mule dulu -kelihatan abang saipul menggunekan gaye terjun hikmat berdiri-,

yang lain2 pun ikut. bermule dengan saye..





kemudian si nizam yang ketakutan...








encik zaidi dengan gaye menerjah air ..








si wazid..








kemudiannye adik saye yang enggan wajahnye didedahkan..
dan rakan2 lain -tak boleh letak gambar banyak2 sangat.



saye berbangge dengan teknik terjunan saye ini.



terjun pusing, kononnye cantik, tapi jatuh macam nangke jatuh atas lecak.

pukul 11.00 lebih kurang, kami bersiap-siap dan berkemas-kemas. mase bergembire sudah tamat.

saye tidur di hampir sepanjang perjalanan pulang. dan tidur lagi selepas sembahyang jumaat. saye dan adek saye tak berkerje hari tu.

p/s: antare care untuk menguatkan stamina adelah dengan melatih paru-paru. so saye pun ade melakukan senaman paru-paru ketike di gunung berlumut.

teknik senaman yang dipanggil udang menyamar penyu....








malangnye saye tak tahan..
"wah, fuh, hui.." kate saye, kepenatan selepas 1 minit lebih...

Selasa, 5 Jun 2007

Untok Cekgu

2 ulasan
Saye ade buat sajak atas permintaan orang bulan lepas. mungkin bersempene dengan hari guru. so saye letak sini lah untok dikongsi2.

satu

cekgu
janganlah engkau kecewa
kiranya nanti anak didikmu ini tidak menjadi
bukanlah silap engkau mengajar
kemungkinan aku yang tidak mendengar kata
cekgu
janganlah sesekali berasa penat
atas semua perkara yang engkau lakukan
tidak semua benda boleh dipaksa2
bersabar itulah jalan yang terbaik
cekgu
bukanlah semua usaha kita berhasil
kadang-kala pasti ada celanya
kerana pada setiap yang tecipta itu
datang bersama baik dan buruknya
cekgu
janganlah engkau merasa kesal
atas kesilapan masa yang lalu
bukankah warna kehidupan ini
hitam dan putih silih berganti ?
cekgu
bukanlah kita ini sempurna
kerana kita manusia
fitrahnya leka dan pelupa


dua


bukankah hatimu bagai dirobek2
disalahkan untuk setiap kesilapan
yang terjadi atas mereka
namun mengapa
engkau masih disini ?
bukankah kakimu bagai bagai dicucok jarum
kerana berdiri sepanjang hari
untuk keputosan yang belum pasti
namun mengapa
engkau masih berdiri ?
bukankah badanmu sudah lelah2
melakukan kerja yang sepatutnya
tidak engkau lakukan
namun mengapa
engkau masih berdegil ?
bukan kau tak tahu
kerja sebegini memang memenatkan
entah nanti dihargai entah tidak
entah nanti engkau menangis entah tidak
entah nanti engkat kecewa entah tidak
masa depan adalah sesuatu yang tak pasti
namun bila kau berjaya menahan marahmu
menetapkan sabarmu
mungkin kau nanti disanjung ramai
disayang orang
mungkin juga..
favorit saye adelah sajak yang pertame, bile saye menulis sajak kedua, saye kehilangan idea sebab semue idea sudah diperah untuk sajak pertama, dan saye rase sajak kedua kedengaran sediket cheesy.
saye rase dah tak pandai menulis sajak.
eh, hari guru bukan bulan jun ke ?

Sabtu, 2 Jun 2007

Sudirman Melukis Komik

2 ulasan
Tempoh hari, minggu lepas, hari Isnen. saye bercuti untuk bermalas2 dan berlepak2 walaupun tujuan sebenar saye adelah untuk membazirkan mase di cyber cafe. tapi saye singgah sebentar di kedai buku ataupun lebih sesuai digelar kedai majalah -jangan tak tau, tulah satu2nye kedai majalah yang bukak 24 jam yang saye pernah jumpe, 24 jam beb, jual majalah je- , dan saye beli majalah ni.
Sejarah Awal Sudirman

komik yang dilukis sendiri oleh Allahyarham, menceritakan sebahagian daripade kesah hidupnye semenjak lahir hingge tahun 1972.

sementare menunggu bank bukak, saye pun duduk atas bangku dekat dengan bas stand lame bandar mersing sambil menyelak helaian demi helaian komik Sudirman ni, lalu air mate saye bergenang. kalau tak kerane kat sebelah saye tu ade sorang pakcik, mungkin saye akan menangis di pagi hari isnen yang redup. mungkin saye yang terlalu sensitif, atau mungkin komik Sudirman ini terlalu sedih.

komik ini saye sifatkan sebagai tempat Sudirman meluahkan perasaan, perasaan rindunye pade zaman kecil, pade ibunye. antare muke surat yang menyentuh hati saye adelah ini.

hati saye bagai disiat2. Sudirman ketike itu terlalu kecil untuk memahami konsep kematian. sebenarnye ade banyak lagi babak kehidupan Sudir yang saye tidak pernah sangke berlaku terhadapnye. komik ini tidak sedih memanjang jalan ceritenye, ade jugak saat2 yang kelakar.

tak saye sangke, lukisan Sudir sangat menyerupai gaye lukisan kartunis Lat, tak hairanlah di muka surat awal komik ni ade dinyatekan oleh Sidur yang die menjadikan Dato' Lat sebagai inspirasi, tapi saye merasekan Sudir meniru Lat. tak kesahlah, ceritenye sudah bagus -walaupun tergantung tanpa penamat yang baik- ape peduli dengan lukisan.

minat membace komik ? saye cadangkan komik cetakan semule ini sebagai koleksi saudare saudari sekalian. saye sarankan awak bace sorang2. ( ^ - ^ )

Ahad, 20 Mei 2007

Adekku Masuk Form 6

6 ulasan
Adek saye masuk form 6. macam ape yang dah lakukan pade tahun 2001.
dengan result spm yang ntah ape2, matrik pun tak dapat, upu bulan depan, sambil menungu result politeknik, lalu adek saye pun masuk form 6. mase depan adelah sesuatu yang tak pasti.

saye dulu tak mohon matrik, sebab tak tau nak mintak ape, akaunting ke sains. mase form 5 saye ade amik subjek sains tambahan, ini melayakkan saye amik aliran sains di matrik, dan saye jugak amik subjek prinsip akaun, make saye bole mohon akaunting.

tapi memandangkan saye tak pandai matematik dan fizik melibatkan matematik dan sekaligus prinsip akaun saye tak pernah lulus dalam ujian2 dan peperiksaannye make saye pun tak tau nak pileh ape. kesudahannye, saye pun tak mohon matrik. dan kemudian saye memileh form 6 setelah dipujok ayah.

sesungguhnye keputusan saye itu sungguh tepat. ade banyak kelebihannye masuk form 6 nih.
saye akan berikan pendapat2 saye tentang kelebihan form 6 ni berdasarkan ape yang telah terjadik ke atas saye.

1. mase belajar yang fleksibel:
tujuan kite amik form 6 ialah stpm, dan stpm itu hanye akan berlangsung pade hujung tahun upper 6. so kite bole pileh mase belajar dengan sesuke hati. saye dulu cume belajar bile stp dah dekat, kire2 sebulan lagi nak stp barulah saye sebok2 susun jadual. dan oleh itu, sepanjang2 tahun tak pernah saye lulos perikse. memang kedengaran menyedehkan. tapi itulah yang berlaku.

pade hujung bulan sepuloh 2002, saye pergi kelantan mewakili negeri johor dalam acare pertandingan kawad kaki krs setelah menang di peringkat daerah dan negeri. beberape bulan sebelum tu saye pergi johor bahru, pertandingan nasyid anti dadah. begitu aktif sekali.
dalam kelas saye cume tulis nota, nota tulah yang saye gune buat study untok perikse.

lower 6 adelah time honeymoon. time mengumpol prospek peminat.

so, tak payah sebuk2 study setiap mase macam budak diploma.

2. dapat biasiswa beb:
adelah dalam lebeh kurang 600 ringget. kawan2 saye buat beli henset 3310 yang ketike tu hangat di pasaran. saye buat beli komik dan tambang bas balek rumah.

3. jimat kos:
sememangnye form 6 tidaklah semahal diploma dan matrikulasi. lagipun pegi sekolah pakai baju sekolah, tak payah risau esok nak pakai baju ape. so tak payah ade baju banyak2. yuran sekolah pun murah. lagipun sekarang yuran stpm tak payah bayar.

itulah serbe sediket kelebihan form 6 yang dapat saye fikerkan.
nanti akan saye postkan entry kekurangan form 6.

selamat masuk form 6 bagi mereke2 yang masuk form 6.

Khamis, 10 Mei 2007

Tidur Tengahari

3 ulasan
Saye memang suke tidur tengahari, memang hampir hari2 saye tidur tengahari kalau ade peluang. bukanke tidur tengahari tu sunnah nabi ? :D. lagipun dapat meningkatkan produktiviti, sebab tak ngantuk lagi.

ramai yang bangun pagi dengan rase malas nak berkerje, dan setiap kali mate terbuke setiap itulah kite berharap mase itu tidak bergerak supaye kite dapat menikmati lagi nikmatnye tidur itu. dan kite pergi kerje dengan harapan dapat melelapkan mate lagi walau sepicing. bagi saye, tengahari adelah waktu yang tepat saye melelapkan mate. saye sarankan semue orang berbuat begini.
bukannye lame, sekedar 10 hingge 15 minet saje. tapi jikalau terlajak sampai satu jam, janganlah berase khuatir kerane ini adelah perkare yang kemungkinan besar tak dapat dielakkan.
lalu, mari kite tingkatkan prodiktiviti kite dengan tidur tengahari. :D

saye teringat dulu mase saye mule2 kerje di Ulfah ni, memang tak bole tidur, bukannye sebuk, tapi sebab takde tempat tidur. cume baru2 nilah -walaupun tak baru sangat- saye berpeluang tidur tengahari di tempat kerje sebab pejabat yang dulunye stor itu sudah dibersehkan, lalu menjadi "all purpose hall" kami.

tapi gambar ni bukan diambil pade waktu tengahari, tapi selepas isya', dan secare candid oleh adek saye.


saye memileh ayat "tidur dengan menyelit di celah2 kotak sabun sambil memeluk tuboh" sebagai caption.

Khamis, 3 Mei 2007

Mari Belajar Pantun

2 ulasan
Mau tau care membuat pantun yang lebeh baek ?

pantun itu punye due jenis,
jenis istane, dan jenis orang kebanyakan.
yang serig kite dengar itu adelah pantun2 jenis orang kebanyakan.
lalu, hari ini kite bicarekan pulak pasal pantun istane,

pantun istane itu adelah pantun yang mempunyai rima bukan sahaje pade hujong ayat, namun pade pertengahan ayat jugak

contoh:
dua tiga kucing berlari
manakan sama si kucing belang
dua tiga boleh kucari
manakan sama cik adik seorang

kalau dilihat daripada pantun tradisional populer di atas,
rima nya bukanlah hanya terletak pada setiap penghujung baris ;
a
b
a
b

tetapi terletak juga pada pertengahan baris ;
a b
b a
a b
b a

ini boleh dilihat pada baris pertama pembayang;
dua tiga kucing berlari
yang sama rimanya dengan baris pertama penyebut;
dua tiga boleh kucari

begitu juga dengan setiap baris kedua pembayang dan penyebut;
manakan sama si kucing belang
manakan sama cik adik seorang

dan pantun paling lengkap adelah pantun yg sama sukukatanya
contoh:
Apa guna pasang pelita,
Jika tidak dengan sumbunya
Apa guna bermain mata
kalau tidak dengan sungguhnya

harus juge diingat, puisi yang mempunyai rima sebegini;
a
a
a
a
bukanlah pantun, tetapi syair.
jangan kelirukan antare rima syair dan pantun ye.

selamat menulis pantun

Selasa, 24 April 2007

Dah Lame

0 ulasan
Dah lame sebenarnye saye tak buat kerje pejabat -sebenarnye susun/letak resit dalam fail jek.
inilah sebabnye...
macamane nak buat kerje kalau rak tu dah terlindung ngan kotak2. nak capai pun susah.

Rabu, 18 April 2007

Dah Kosong

0 ulasan

Dah kosong stor kitorang, dulu penuh ngan botol kichap, botol sos, beras, tepung guni, sardin, plastik, mihun, plastik, tikus, lipas, cicak.....

baru-baru ni kitorang bersihkan. keluarkan barang2.


kemudian, ditutup.


selamat jalan stor.

Selasa, 10 April 2007

Ada Feeeling..

1 ulasan
"manusia mesti ada feeeling" begitu kate dr Lim Ken Yaik yang dipetik daripade temuramah malam kelmarin.

khamis nanti hari mengundi ntuk pendudok Machap di Melake.
berchakap tentang Machap, dulu ade pakcik saye yang duduk di Sri Machap, Simpang Renggam, Kluang. rumahnye bersebelahan dengan sekolah, tempat die berkerje. sekarang sudah dirobohkan, lalu dibuat rumah yang lagi besar. pakcik saye itupun sudah meninggal dunie beberape tahun lalu.

sekarang, setiap kali lalu disitu, saye teringatkan pakcik saye dan rumahnye yang dah takde.

Isnin, 9 April 2007

Hal Yang Tak Dapat Disangkal

1 ulasan

S
emakin hari kite menjadi semakin dewase, dan bile saye fiker-fikerkan tentang hal yang tak dapat disangkal ini, saya terase semakin tue,

dan semakin menjadi pulak rindu saye pada zaman saye masih kanak-kanak.

saya berpendapat kemungkinan semue orang begitu.

saye pun tak tau bile tarikh gambar ni diamik. make dengan itu, janganlah tanye.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template