Ahad, 20 Mei 2007

Adekku Masuk Form 6


Adek saye masuk form 6. macam ape yang dah lakukan pade tahun 2001.
dengan result spm yang ntah ape2, matrik pun tak dapat, upu bulan depan, sambil menungu result politeknik, lalu adek saye pun masuk form 6. mase depan adelah sesuatu yang tak pasti.

saye dulu tak mohon matrik, sebab tak tau nak mintak ape, akaunting ke sains. mase form 5 saye ade amik subjek sains tambahan, ini melayakkan saye amik aliran sains di matrik, dan saye jugak amik subjek prinsip akaun, make saye bole mohon akaunting.

tapi memandangkan saye tak pandai matematik dan fizik melibatkan matematik dan sekaligus prinsip akaun saye tak pernah lulus dalam ujian2 dan peperiksaannye make saye pun tak tau nak pileh ape. kesudahannye, saye pun tak mohon matrik. dan kemudian saye memileh form 6 setelah dipujok ayah.

sesungguhnye keputusan saye itu sungguh tepat. ade banyak kelebihannye masuk form 6 nih.
saye akan berikan pendapat2 saye tentang kelebihan form 6 ni berdasarkan ape yang telah terjadik ke atas saye.

1. mase belajar yang fleksibel:
tujuan kite amik form 6 ialah stpm, dan stpm itu hanye akan berlangsung pade hujung tahun upper 6. so kite bole pileh mase belajar dengan sesuke hati. saye dulu cume belajar bile stp dah dekat, kire2 sebulan lagi nak stp barulah saye sebok2 susun jadual. dan oleh itu, sepanjang2 tahun tak pernah saye lulos perikse. memang kedengaran menyedehkan. tapi itulah yang berlaku.

pade hujung bulan sepuloh 2002, saye pergi kelantan mewakili negeri johor dalam acare pertandingan kawad kaki krs setelah menang di peringkat daerah dan negeri. beberape bulan sebelum tu saye pergi johor bahru, pertandingan nasyid anti dadah. begitu aktif sekali.
dalam kelas saye cume tulis nota, nota tulah yang saye gune buat study untok perikse.

lower 6 adelah time honeymoon. time mengumpol prospek peminat.

so, tak payah sebuk2 study setiap mase macam budak diploma.

2. dapat biasiswa beb:
adelah dalam lebeh kurang 600 ringget. kawan2 saye buat beli henset 3310 yang ketike tu hangat di pasaran. saye buat beli komik dan tambang bas balek rumah.

3. jimat kos:
sememangnye form 6 tidaklah semahal diploma dan matrikulasi. lagipun pegi sekolah pakai baju sekolah, tak payah risau esok nak pakai baju ape. so tak payah ade baju banyak2. yuran sekolah pun murah. lagipun sekarang yuran stpm tak payah bayar.

itulah serbe sediket kelebihan form 6 yang dapat saye fikerkan.
nanti akan saye postkan entry kekurangan form 6.

selamat masuk form 6 bagi mereke2 yang masuk form 6.

6 ulasan:

Jujubes on 23 Mei 2007 7:18 PTG berkata...

Analisa yang terperinci...kalau karangan BM ni dah dpt A...hehehe

sYAfA on 28 Mei 2007 10:42 PG berkata...

betul kate jujubes tuh..aku bg A+ kat ko beb...aku pun da pening nak soh adik aku masuk mane but pastinye bukan form 6..sbb nnt dia akan terer wat esei cam ko..huhu~

kraken on 29 Mei 2007 10:17 PG berkata...

Tak jugak...kesalahan ejaan masih lagi ade. Tatabahasa dan ejaan masih lagi kurang baik tapi pada tahap memuaskan. Analisa terhadap perkara masih lagi rapuh. Penyusunan ayat kurang tepat. Terima kasih.

Jujubes on 30 Mei 2007 1:32 PG berkata...

Krak~ ko bleh jadi cikgu bm pasni

alifmimyanun on 30 Mei 2007 11:32 PTG berkata...

ah !

jujubi
kalau berdasarkan pengalaman yang baru lagi, memang terperinci.

syafa
bagi saye no telepon adek awak tu, nanti saye pujok2 die masuk form 6.
ape salahnye tere buat esei
( ` v ~ )

krakin
aku berase rendah diri selepas membace komen dikau. akan kuperbaiki lagi gayeku ini.

terime kaseh semue, tapi saye post entry ni ditulis bukan untuk buat esei ye.

nurfauzi on 11 Julai 2007 3:33 PTG berkata...

menyingkap nostalgia lame
kat f6 la kite dapat cuti free 10 hari yg semua budak2 kat skolah tu tak dapat.ade la 12 org je dapat.
mmg istimewa betul

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template