Rabu, 11 Julai 2007

Dunie itu Kejam


Manusie itu kejam, kerane kekejaman ini, manusie boleh menjadi lebih ganas daripade haiwan. dan manusie ganas yang bijak adelah manusie yang paling bahaye...

Kes kehilangan Ying Ying menyedarkan saye pade kenyataan ini. pengakhirannye adelah sesuatu yang diluar jangkaan. bagaikan sebuah filem bertwisted ending.

saye sedari ramai yang akan menunding jari kepade si ibu, dan mengatekan die adelah kejam, mengatekan die ibarat pemangse yang membaham mangse. tetapi pade saye, si ibu itu sendiri adelah mangse. mangse kepade keadaan, mangse kepade kekeliruan pemikiran, mangse kepade kecelaruan emosi. apebile jiwe menguasai akal, make kewarasan ibarat undang2 yang hanye tertulis di atas kertas tanpe pelaksanaan. baik dan buruk, realiti dan fantasi amenjadi satu tanpe garis sempadan yang memisahkan.

kite menunding jari kepadenye, dan berkate "kau manusie kejam...." sedarkah kite, bahawe kite juge kejam ? kejam sebagai masyarakat yang tidak mengambil endah, kejam sebagai manusie yang bertuhankan diri sendiri, kejam sebagai pengkritik yang hanye tahu memusnahkan.

"tapi die tu ibu, seorang ibu semestinye mempunyai naluri keibuan."
benar, die seorang ibu, dan tiade seorang ibu pun di dunie ini yang tidak mempunyai naluri keibuan. tetapi naluri itu ibarat benih, harus dibaje, haris dijage, supaye membesar, supaye bercambah, supaye berbuah. naluri itu bagaikan anak kecil, harus disayang, harus dididek, harus diberi perhatian agar menjadi orang yang menyumbangkan sesuatu kepade orang lain.
bagaimanekah seseorang ibu boleh menjadi ibu, sekirenye seorang ayah tiade disisinye ? ....

manusie diciptekan bukan untuk hidup seorang diri, tetapi kite saling memerlukan antare kite, bagaikan penulis blog dengan para pembace. supaye kelangsungan emosi itu mengalir ke tempat yang betul. bukankah kite umat Islam disyariatkan solat berjamaah, agar hubungan sesame manusie itu terjage.

walaubagaimanepun, ketidaksempurnaan adelah sifat manusie, kite lupe dan berbuat salah. untuk itu akal dan hati diciptekan untuk menyeimbangkan antare satu same lain bukan untuk mengatasi antare satu same lain. jike hilang keseimbangan ini, hilanglah nilai kite sebagai manusie. make menjadi kejamlah kite, menjadi haiwan lah kite. dan kekejaman kite akan melukekan dunie, seterusnye menjadikan dunie itu kejam terhadap kite.

dan memang sesungguhnye, dunie ini kejam...

5 ulasan:

Mama Sarah on 11 Julai 2007 7:00 PTG berkata...

semoga kita semua sentiasa diberi hidayah dan berada di jalan yang lurus semata.

p/s: kuih getas. tak dapat nak bayangkan bagaimana rupanya kuih ni. Mungkin pernah makan di kampung dahulu. Cubalah ambil gambar kuih yang dibuat tu nanti.

Di sini, payah nak cari tepung pulut. Balik Malaysia nanti saya cuba buat :)

sYaFa~ on 12 Julai 2007 9:53 PG berkata...

sebenarnye kan beb..bg akula kan...sme atas kelalaian sendiri kot...sbb hidup ni always kne expect what the unexpected

Azhar Ahmad on 12 Julai 2007 3:56 PTG berkata...

Apapun, saya merasakan si ibu berhadapan dengan tekanan jiwa maha hebat!

p/s : Salam perkenalan dari tawaukaf taratakaf, dan terima kasih pasil mampir ke sana! Adiosss

Nunn on 12 Julai 2007 6:17 PTG berkata...

Salam bro, nak komen gakler.. inilah gejala emosi yang sering menghukum nyawa2 tak berdosa sekarang nih..

alifmimyanun on 12 Julai 2007 8:18 PTG berkata...

tuan puteri syafa
cek syafa, kadang2 ade masenye kite terleke daripade expecting the unexpected.

incek azhar
tidaklah sampai maha hebat, kemungkinan hebat saje.

bro nunn
gejale itu tidak menghukum sesiape.
cume mereke yang tidak mampu mengawal gejale itu akan terhukum.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template