Selasa, 13 November 2007

Perihal Interview, Nasyid dan Tempe


Perihal Interview

Beberape minggu lalu, saye menghadiri satu sesi temuramah atas jemputan sepupu saye di KL sentral. temuramah berkenaan nasyid yang dikelolakan oleh seorang gadis dari Turki ini berlarutan sampai ke pukul 11.30 malam walaupun bermule awal kire-kire pukul 8.30 disebabkan bahase engrish kami yang berkarat dan kekurangan tatabahase. walaupun dibelanje biskut, tetapi itu tidak membantu.

saye tidak kelihatan dalam gambar ini.

cerite tentang nasyid ni, kalau difikerkan sudah lame jugak saye terlibat dalam bidang menyanyi secare amatur ni, kurang lebih sembilan tahun -sekejap on, sekejap off- jugaklah, bermule dari tahun 99 semase saye tingkatan empat sampai la sekarang.

pencapaian terbaik saye, lirik diterime oleh brader Amar, penyanyi solo, sekarang bernaung bawah Hijjaz record. sayangnye, saye tidak dibayar. saye akan claim satu hari nanti.
mulenye lirik tu diambil dengan lagunye sekali, mungkin die berubah fikiran, lirik itu dilagukan orang lain. lagu tu tidak bertajuk, bile kawan saye propose pade brader tu ia diberi tajuk "Just Another Pain" kemudian bile diterbitkan jadik "Just Another Sight". kemungkinan vise versa, saye sudah lupe.

lagunye berkenaan dengan perang dan penderitaan yang disebabkan perang. di Palestin, kelongsong peluru bersepah, runtuhan rumah dan bangunan, kerete terbakar dan mayat bergelimpangan boleh dikatekan perkare biase, hence just another..

kesimpulan yang saye dapat, Malaysia adelah sebuah negare yang dihormati rakan-rakan negare Islam yang lain. kerane kite adelah pelopor kepade beberape sistem yang tak ade di negare Islam yang lain walaupun Arab Saudi seperti perbankan Islam.

Malaysia di mate mereke adelah sebuah negare Islam yang bebas, boleh bercakap tentang itu dan ini di dalam TV, dalam majalah. kalau di Turki, kalau awak nak bercakap tentang aurat, sile bercakap di masjid, kalau nak menegur tentang didikan awal agame di rumah, sile ke masjid.

saye berbesar hati kerane imej yang baik ini, kite mampu menarik orang-orang luar ke Malaysia, namun, mereke hanye nampak the big house, they don't see the small bricks that build the house. Malaysia bukanlah secantik yang kite pandang, ade buruknye, dan Malaysia sudah tentu bukanlah negare Islam. cume negare yang mengamalkan perundangan Islam.


Perihal Nasyid

sile rujuk entri perihal intervew.


Perihal Tempe

saye ke Kelang khamis lepas, bukan beraye sempene deepavali, tapi sengaje mengambil peluang cuti untuk kerumah sedare mare. itulah kali pertame saye kesane, dan tuan punye rumah yang saye lawati tempoh hari tidak saye kenali. mungkin saye sudah lupe.

menariknye rumah wak ni, ade kilang tempe.

kacang soya yang siap diragi dan dibungkus disusun
sementare menunggu giliran untuk dijual

kacang yang belum dibungkus

takdela besar mane kilangnye, takde mesin, takde peralatan canggih-canggih, sebab semue proses dilakukan dengan tangan.

makan tempe tak ? sedap kalau digoreng dengan kunyit dan ditabur garam. ade yang dicampur dengan sayur, saye lebih suke kalau digoreng saje. sayang kalau tak makan tempe, kacang soya adelah sumber protein. kulit saye cerah kemungkinan sebab makan tempe. hah hah ha..

p/s: gambar-gambar tempe diatas adelah besar, 1290X980 kemungkinan. maka, saye nasihatkan berhati-hati sekirenye ingin mengklik jikalau bandwith awak kecil.

selamat makan tempe dengan selamat.

2 ulasan:

blackpurple @ jowopinter on 24 November 2007 12:05 PTG berkata...

Bila nak buat album nasyid solo bang?

Oooo.. Tempe. Ingatkan karpet. :D
[Tempe goreng makan dengan sambal kicap Johor. Pergh! Maya Karin lalu belakang pun tak nampak!]

alifmimyanun on 24 November 2007 4:05 PTG berkata...

inche' jowopinter
album solo ?....
er...urm...
suare tak sedap la kang.
sesuai jadik backdrop je.

jangankan maya karin, angelina joli pun tak diperasani.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template