Khamis, 1 November 2007

Raye Dah Lepas Dah...


Saye tak peduli, walaupun raye dah lame berlalu, tapi posting kali ni pasal memang pasal hari raye.

memang saye duduk dikampung, tapi selalunye bile hari raye, memang saye balek kampung, tapi bukan kampung Sri Pantai saye ni, kampung Parit Raje di Batu Pahat, kampung ayah saye.

untuk ke Batu Pahat, memang kite kene lalu Air Hitam -bukan ayer Hitam di Pulau Pinang tu ye-, same ade dari KL -kite akan keluar di tol Air Hitam kalau menggunekan lebuh raye-, atau dari tempat-tempat lain di bahagian timur Johor seperti Mersing. di kale hari-hari biase, memang agak sebuk jugak pekan kecil ni, kebanyakan orang-orang dari Pontian, JB, atau Muar mahupun Segamat yang menggunekan jalan biase akan melalui Air Hitam jikalau mahu kemane-mane, ini kerane pekan ini terletak di daerah Kluang, salah satu daerah di Johor ini yang terletak di tengah-tengah negeri Johor selain Segamat -dan daerah yang takde laut, kesian.

lagipun Air Hitam ni semacam pusat perniagaan barang seramik, peniage-peniage tertumpu disini, lalu, jalan yang sempit memang menjadi masaalah. dan bile tibenye hari-hari perayaan seperti hari raye, memang satu kewajipan traffic jam di Air Hitam.

saye naik bas dari Kluang pade petang ramadhan terakhir tu, selalunye perjalanan ke Parit Sempadan mengambil mase lebih kurang 30 minit-45 minit, tapi pade petang tu menjadi 1 jam lebih, saye yang mule-mulenye teragak-agak untuk menyambung tidur selepas berhenti di Air Hitam -takut terlepas ke tempat lain- pun menyambung tidur.

traffic jam tak reda lagi semase saye pulang ke Mersing malam 3 syawal itu hari.

makenye, diingatkan kepade sesiape yang tak selese menghadapi traffic jam pade hari raye atau hari-hari perayaan lain yang diberi cuti panjang, silelah mengatur-ngatur perjalanan awak,

habis pasal traffic jam.

satu perkare yang saye tunggu semase hari raye adelah duit raye. walaupun saye akan berumur 24 tahun tahun ini, walaupun orang dah berenti bagi saye duit raye semenjak saye remaje, tapi sedare mare tetap menjadi penyumbang tetap. saye suke. :D

show off siket. adela dalam lebih kurang RM 140 lebih, :D

saye pun tak pasti sampai bile saye akan dapat duit raye, tapi selagi orang bagi, saye dah cukup gembire, mengingatkan saye pade zaman kanak-kanak.

sebagai penutup entry ni, saye tunjukkan gambar semase dan selepas.

jemaah semase solat sunat hari raye


jemaah solat maghrib

saye tak ingat name masjid tu, tapi sebelah jalan masuk ke Parit Sempadan la. depan sekolah Pintas Puding tu, dekat ngan jejantas.

selamat berpuase enam, saye sedang usehekan berpuase enam.

1 ulasan:

nurazzah8 on 4 November 2007 6:36 PG berkata...

hai, tak habis beraya lagik??? kat Shah Alam tak habis2 lagi orang buat open house, semalam 2 rumah , esok ntah berapa rumah lagik... weekend ajek, berderet2 open house...sampai tak larat nak makan...ialah weekdays orang semua kerja...org bandar weekend aje lah boleh beraya....

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template