Isnin, 14 April 2008

Perihal Pantun dan Melankolik


"Pantun yang baik ialah pantun yang memperlihatkan manipulasi bahasa secara bijak dan menerbitkan makna yang puitis. Makna yang puitis ialah makna yang sedia ada, tetapi memperoleh perspektif baharu....

Puisi lama, seperti pantun, gurindam, syair, mantera dan beberapa lagi, memaparkan keupayaan berbahasa tinggi masyarakat Melayu lama....

Bahasa pantun seharusnya sederhana. Keistimewaan pantun sejak dahulu hingga kini berasaskan kesederhanan itu. Dalam kesederhanaan bahasa itulah seniman lampau memasukkan makna yang mendalam"

-Mohamad Shahidan, pengkaji kesusasteraan.
petikan daripada kolum Warna dan Makna, majalah Pelita Bahasa, Januari 2004

Saye memang gemar berpantun, lebih-lebih lagi semenjak setahun due kebelakangan ini. entah apa yang menarik minat saye untuk berpantun sudah saye lupe, mungkin bapak saye puncenye yang due tige empat tahun kebelakangan ini kerap menulis pantun dan berkongsi dengan semue orang lewat sms. mungkin juga disebabkan forum-forum di internet yang saye sertai itu punyai ahli yang gemarkan pantun dan gemar berpantun hinggekan ade battle pantun. mungkin juge disebabkan kedue-duenye. tapi, memang saye gemar berpantun mutakhir ini.

Pantun itu, seperti yang kite semue telah sedie maklum mempunyai empat -yang boleh menjadi due, enam mahupun lapan- ayat yang disusun tindih menindih satu persatu agar perkataan terakhir ayat-ayat yang disusun itu menjadi bagaikan benang kain songket yang disulam bersilang... ha... tak faham ye.. faham-faham sendiri lah...

Melalui pemerhatian dan kajian secare rambang -yang sememangnye tidak lengkap dan tidak semestinye tepat- saye, terdapat due gaye pantun. yang pertame itu bolehlah dipanggil gaye istana. kerane gaye ini hanye digunepakai orang-orang istane di zaman silam. yang kedue, gaye kebanyakan.

gaye istana:

gaya pantun ini lebih sukar dikarang, kerane rimanye yang bukan hanye pade penghujung ayat, namun juge pade pertengahan ayat.

contoh:
dua tiga kucing berlari
manakan sama si kucing belang
dua tiga boleh kucari
manakan sama cik adik sorang

tuai padi antara masak
esok jangan layu-layuan
intai kami antara nampak
esok jangan ridu-rinduan

rima pada setiap ayat pertama pembayang dan maksud adelah same pade setiap perkataan
->tuai padi antara masak
->intai kami antara nampak

begitu juge pade ayat kedue pembayang dan maksud
->esok jangan layu-layuan
->esok jangan rindu-rinduan

lalu, format pantun gaye istana ini bukan sahaje begini
a
b
a
b

namun juge begini
abab
baba
abab
baba

gaye kebanyakan:


kalau yang ini mudah saje. semue orang pandai buat.
dari mane hendak kemane,
dari sane hendak kesini
aduhai cek adek manje
tak rindu ke abang kat sini

pantun gaye kebanyakan tak perlu dipedulikan rima pertengahan.


kirenye dikarang pantun itu dengan rimanya berbentuk begini
a
a
a
a

lalu, lebih sesuailah ia digelar syair.

saye memileh untuk mengarang pantun gaye istane kerane cabarannye, pade awal mengarang memang susah, tapi akan jadi seronok dan ketagih kalau betul-betul minat. lagipun perasaan melihat hasil yang siap bagaikan perasaan berchinta, tapi kurang sedikitlah, sebab berchinta dengan pantun itu kedengaran pelik.

di sini saye letakkan bersame beberape pantun-pantun karangan saye.

Sudah jenuh aku menanti
Rupenye maseh belum bersue
Sudah jauh aku mencari
Rupenye kaseh di depan mate

Janganlah sedeh sampai meratap
Biar bercerai isi dan kuku
Janganlah kaseh hanya sekejap
Biar sampai dimamah waktu

Kalau hilang kerisnye tuan
Biar saye cari gantinye
Kalau hilang kasehnye tuan
Biar saye jadi gantinye

Kalau hancur sampan beluti
Sudi kirenye gantikan baru
Kalau Tidur tuan bermimpi
Sudi kirenye mimpikan daku

ini pantun melankolik, almaklumlah, buat mase ini hidup saye memang melankolik.

2 ulasan:

ain fadzal on 25 April 2008 7:34 PTG berkata...

mcm cikgu bm la hang nih..

alifmimyanun on 22 Mei 2008 10:49 PTG berkata...

macam ajee..

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template