Khamis, 26 Februari 2009

Perihal Kehilangan


090226 09:35
Malamjtadiasayeutakhboleh tidur,dwalauimasukrtidurilebihmawaludaripade kebiasaanekeranensakittkepale.atapihsebermule pukuldsebelasisaye hanyemmampuabergolek-golekndanamenguap dan menarik-narik selimut yang saye lupe untuk rendam tempoh hari.  fuh fuh kate saye sambil menahan nafas.
sebelahrmateiterpejam,nsebelahdlagiumeniti gambar-gambaruorangnyangtjauhuhilangkdikmate.udan sayeameraseprinduasecarektibe-tibeatanpahdisengajekan. entahaapedkhabarmuadi sane, aku di sini mengirim doa... argh melankolik poyo.

pukul tige lebih baru terlelap, dan sesekali terjage di ganggu nyamuk, hujan lebat dan mimpi-mimpi merepek.
...

ingat lagi tak pokok sukun yang saye ade ceritekan beberape bulan nan lepas ?, bulan tujuh tahun lepas sebenarnye. pokok itu sudah ditebang.. ( Y _  Y  ) .. kelmarin pagi.


yang tinggal cume tunggul ( T ^  T  )..


dan pembaziran sumber alam sekitar


saye sedang menyesali kemusnahan alam sekitar sambil berfikir-fikir 
"alamak macam mane aku nak kemas bende alah ni semue !
jenuh la beb! kamon menn !"

takpe, nanti tumbuh lagi, lagipun pokok sukunnye dah tinggi sangat. pokok sukun ni dah lame ade. saye rase akarnye dah sejauh 100 kilometer ke dalam tanah kerane terlalu lame sangat hidup.

ade lagi tige pokok yang ditebang, due pokok batang berduri entah ape namenye 


dengan sebijik pokok rambutan. pokok berduri tu tiade gune di bele, entah ape manfaatnye tiade saye tahu. pokok rambutan tu pulak letaknye sebelah jalan, lagipun sudah tue hampir mati tiade mahu berbuah lagi. baik ditebang sebelum ie tumbang sendiri dan menimbulkan bahaye pade masyarakat kejiranan sekampung. kalau yang jatuh atas kepale buah rambutan takpe, tapi kalau yang jatuh tu dahan pokok, mau kau pegi hospital masuk icu duduk due tige hari. 

"kenape ni che' Mat ?"
 "eksidennn."

orang pun malu nak mengaku cedere ditimpe dahan.

dan bermulelah kerje2 membersih. entah le bile nak nak start. sekarang ni hujan je kat Mersing...

eksyen sket rambut ikal beralun cantikku...

10 ulasan:

fauzi on 27 Februari 2009 1:59 PG berkata...

pokok kekabu ade lg ke?
dah tak ingat

[ nadia ] on 27 Februari 2009 7:59 PG berkata...

tau x,ada akta yg cakap
x buleh tebang pokok yg lbh dari 100 tahun dan mempunyai lilitan bla bla bla.x ingat.
~.~ tebang pokok,kamu berdosa dengan generasi akan datang dan berdosa dengan allah juga.
>>>>utk si pedebang pokok lah

fauzi on 27 Februari 2009 12:00 PTG berkata...

rasenye pokok itu tidaklah sampai seratus tahun....huhu
namun semasa kami kecil2, pokok itu telah ade rasenye (betul ke?)..mungkin usianya sedikit tua dari kami..

Tanpa Nama berkata...

tp kalaw pokok 2 merbahayakan org, xkan x tebang??
rasenye kesalahan menebang pokok yg b'usia >100thn 2,hendaklah d kawasannye sj.mksdnye,tmpt yg dlndgi d bwh akta.klaw ikt maxism plk,nyawe mansia lg pentng untk d lndugi dr cptaan yg laen sepeti pokok tesebut..x gitu cik nadia?

Princess Liyana on 27 Februari 2009 10:23 PTG berkata...

hmm..byk sgt fikir kdg2 buat diri ssh tido..huhu

alifmimyanun on 28 Februari 2009 2:57 PG berkata...

fawzee:
ade, ade 2 lagi.

nadia:
tau, applied to national forest punye pokok, for the purpose of reservation.

sile kemukekan dalil untuk kenyataan awak.

puteri:
memang, nak tidur kene relaks, dan berhenti berfikir.

eh, takde orang komen pasal rambut aku kers?
*perasan.

Tanpa Nama berkata...

cewahhhhhhhh
sempat lg tu berjiwang sebelum nak tido.

rambut panjang tak best la hihihi

irfanmh on 28 Februari 2009 4:25 PTG berkata...

tebang pokok tak ajak.
sape tebang tu?
pak tambi ke?

missDcornerSengal berkata...

nak melupakan sesuatu memang payah...kenangan memang tak boleh hilang...'sigh'

alifmimyanun on 2 Mac 2009 3:25 PTG berkata...

tanpe name:
ye, memang sempat.
tak best ke ? ish.

irfan:
mane ipan tau?

suengal:
ya, saye memang memahami tentang itu.

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template