Jumaat, 26 September 2008

Perihal Adepun Demam



A
depun yang dikate akan orang perihal demam itu adelah sejenis penyakit tidak berjangkit yang si penghidapnye mengalami panas-panas seluruh badan suam-suam kuku atau panas extreme di luar jangkaan seperti panas demam panas dan denggi dari hujung rambut hinggelah hujung kuku kaki dan sengal-sengal di sendi-sendi serte cepat letih malah tak boleh berjalan langsung kadang-kadang. kirenye ade penyakit yang diyakini demam namun tiadelah simptom-simptomnye seperti yang dikatekan tadi lalu itu bukanlah demam yang biase kemungkinan demam denggi atau malaria atau demam campak, atau demam jenis baru yang dikate orang jenis SAR, dan yang terbaru chikungunya. makan ciku dalam raga. pergilah klinik yang berdekatan untuk diperikse agar boleh sembuh tiade sempat mati.

adepun panasnye badan itu adelah dek kerane habe yang terperangkap di dalam badan tak boleh keluar mungkin kerane tiade berpeluh akan badan itu disebabkan kekurangan air bagai kencing yang ditahan-tahan kerane a*u sakit lalu menyebabkan overheat akan badan itu terlalu-lalu panas tak tertanggung seterusnye mengganggu organ-organ dan otot-otot dan jugak otak dalam badan dan tengkorak.

adepun demam itu tigelah care mengubatnye; care panas, care sejuk, dan care malas nak fikir panjang.

adepun mengubat demam dengan care panas itu adelah dengan berpanas-panas iyaitu dengan berselimut dan berpakaian tebal-tebal dan berpanas-panasan seperti tidak memasang kipas atau penghawe dingin sehingge berpeluh-peluh ketiak kelengkang dan seluruh badan jadinye. adelah dengan berpeluh-peluh ini badan akan menjadi sehat kerane panas di dalam badan itu sudah dialirkan keluar melalui peluh itu tadi dan sememangnye demi nabi yang bongsu setitis peluh itu bersamaan seribu penawar.

adepun care sejuk itu pulak iyalah dengan berjelum di kepale, dahi atau ubun-ubun. adelah diriwayatkan daripade tabi'in daripade tabi' daripade sahabat akan nabi kite Muhammad itu di waktu hujung hayatnye mengalami demam panas tak sembuh-sembuh hinggekan tidak mampu berjemaah solatnye ia. dan dilihat orang akan baginde mencelup tangan ke dalam baldi -bukan plastik- berisi air lalu disapu di kepale untuk meringankan sakit. alangkah sedihnye kite lakunye itu langsung tidak membantu namun dapatlah kite beramal di kale demam dengan care berjelum.
dan care sejuk kedue itu adelah dengan mandi. mandi dikale demam memanglah boleh membawe parah kepade demam itu kirenye tidak kene care mandinye semberono saje masuk bilik air terus ceburr ceburr ceburr awak gilekah? mandilah dengan tertib sebermule dari kaki perlahan-lahan dijirus naik sedikit demi sedikit hinggelah sampai ke kepale lalu diurut-urut selembut-lembut seluruh badan agar dapatlah diharap untuk meredekan sengal-sengal dan bise-bise selepas disapu sabun atau lebih glamer lagi dengan shampu mandian pelbagai bau.

adepun care yang terakhir adelah care yang tersangat popular dalam mengubat demam, malah kirenye ke doktor, si doktor akan mencadangkan care ini iyaitu dengan memakan pil tahan sakit. namun oleh dek kerane kandungan kimia di dalam pil tahan sakit itu seperti paracetamol make tidaklah saye gemari akan care yang terakhir ini. ditakuti nanti kirenye kalau selalu sangat bile sakit makan pil badan akan menjadi terlalu bergantung kepade pil jikalau tiade pil bagai tidak boleh sembuh sakitnye. kondisi ini dinamekan ketagihan. biarlah saye ketagihan internet dan komik daripade ketagihan pil.

...

tahun ini, terawih saye tak cukup. maksudnye, tak cukup 30 hari hari-hari. jangankan terawih, puase pun tak cukup. kali ini, sudah masuk kali ketige dalam tahun ini saye menghidapi dihinggapi demam. yang terbaru adelah malam jumaat lepas hingge ahad. dan sepanjang 3 hari itulah saye tak mandi sampai badan naik berkerak berlengas dan muke pun berjerawat. muke ku yang licin ini dinaiki jerawat, habislaah.

saye fikir, badan saye sudah kehilangan imunisasi terhadap demam. kerane pade tahun lepas, tahun sebelum tahun lepas, tahun sebelum tahun lepas punye tahun lepas tiadelah saye ini di hinggapi demam. susah nak demamlah senang cerite.

malam jumaat tu saye selseme berhingus-hingus, bersin hampir sepanjang mase, sampai sekarang derie bau saye belum lagi boleh berfungsi seratus peratus. kalau membau makanan, yang terbau cumelah bau hingus -atau dalam perkataan tuan-tuan yang bijak bahase inggeris itu mukus- di dalam hidung yang diyakini berwarne hijau. aiseh. tak bestnye demam.

sepanjang umur saye, tak pernah saye demam pade bulan puase. ini adelah kali pertame. entah apelah kifarah Tuhan saye terime saje. nanti saye nak puase enam sambil puase ganti.

11 ulasan:

cikSue berkata...

"kerje keras tak membawe makwe kirenye yang dikerjekan ittew tak pernah dihayati'

hmm makwe ke makne cik?

Muhammad Azli Shukri on 28 September 2008 4:15 PTG berkata...

demam sebahagian daripada percikan panasnya api neraka. salam aidilfitri.

Nur Fauzi Bin Bassar on 2 Oktober 2008 12:21 PTG berkata...

ada pun puasa enam sambil ganti itu banyak pendapatnya....

propesor saye dahulu iaitu dato dr mahmood zuhdi berkate puasa ganti + sunat dalam suatu hari itu adalah lemah pendapatnye...make die tidak suke akan amalan itu...

maka digalakkan kepade anak-anak didiknya agar diasingkan 2 puasa tersebut......

itulah sekadar yg diingati semase belajar degree di tahun 3 dahulu

Nur Fauzi Bin Bassar on 2 Oktober 2008 12:54 PTG berkata...

adakah sakit itu tersebar kepada saudara2 terdekat?
kerana diriku dan adikku yg kecik (tapi besar) itu selsema tak hengat dunia hingga 1 syawal...dan masih tersisa hingga harin ini

sang mamat atlit itu pula migrain selepas solat raye..lepas makan tidor hingga ke petang..

malam menjadi batman......

Princess Liyana on 7 Oktober 2008 12:03 PG berkata...

demam jgn lupa mkn ubat;)

hehe,slmt hari raya!maaf zahir batin;)huhu

amosss on 9 Oktober 2008 5:23 PTG berkata...

kesian...demam ye?

saye juge demam, beberape hari sebelum raye. tapi sebaik saje kaki menjejak tanah tempat saye membesar, demam itu beransur pulih.

alifmimyanun on 9 Oktober 2008 10:08 PTG berkata...

cik suechun
arr.. err.. ermm..
urm.. sape makwe saye ?
sue ke ?
erm.

azli
ya benar.

faw zee
ye begitulah pendapatnye,
rancam amat. kite berpuase 9 sajelah nanti.

adepun tak berape lame itu, nawal pun demam..

liana
saye tak memerlukan ubat kalau sakit. bermaksud akan menjadi lamelah sakit saye itu sukar sembuh. bermaksud bolehla saye cuti lame siket.

selamat hari raye.

amoss
memang bulan remdan tempoh hari musim demam.

amosss on 11 Oktober 2008 1:44 PG berkata...

nak tgk makwe anda.

wakaka

cikSue berkata...

Dah elok demam nya?

'cik suechun
arr.. err.. ermm..
urm.. sape makwe saye ?
sue ke ?
erm' Bukan saya.
MAKNA kan, kamu yang silap eja...dah berubah maksudnya walau yang salah satu huruf saja

sHibI on 14 Oktober 2008 5:18 PTG berkata...

hey,
selamat hari raya~

Princess Liyana on 14 Oktober 2008 11:27 PTG berkata...

ehehe..dah elok demam lum?;p

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template