Khamis, 18 September 2008

Perihal Perasan, Prihatin dan Perasan Prihatin



D
alam surat kabar, katenye, bajet tahun ini bajet prihatin. tapi setahu saye, kalau dalam slanga budak-budak zaman sekarang, "bajet" itu bermaksud "perasan". lantas, kalau di bace sekali lagi kenyataan saye tadi, akan berbunyi begini; bajet tahun ini perasan prihatin.

tambang bas naik. sameade bas henti-henti ataupun bas ekspress. kalau jalan jauh, misal kate dari KL ke Mersing atau KL ke Jerlum, naik sepuluh ringgit..wah..
beberape minggu lalu tambang Mersing ke KL dan vice versa adelah due puluh tige ringgett.
dengan kenaikan sebanyak sepuluh ringgit ini, make menjadi tige puluh tige ringgettlah.. wah..
tapi, tidaklah pulak saye pergi mengechek kiosk tiket bas ekspress bertanye perihal tiket bas ke KL. bermaksud, tiadalah dalam pengetahuan saye akan harge tiket bas ekspress dari Mersing ke KL yang terkini . bermaksud, tiadalah prihatin akan bajet tahun ini membiarkan tambang bas naik.

kakitangan kerajaan dapat bonus. namun yang bukan kakitangan kerajaan tidaklah akan mendapat bonus yang tersebut, termasuklah hatijantung kerajaan, hidungtelinge kerajaan atau perutpusat kerajaan. tidak kirelah sesiape selagi bukan kakitangan kerajaan walaupun awak membayar cukai tanah cukai pintu dan bil utiliti tiap2 bulan tetaplah tidak akan mendapat bonus. bermaksud, kalau gaji awak seciput enam ratus ringgett sebulan, make dengan enam ratus itulah awak membayar cukai, membayar bil, membayar sewe rumah, memberi makan pakai anak bini, membeli minyak masak minyak motor, dan membeli topup pra bayar telefon sampai tidak ade lagi sesen untuk disimpan. bermaksud, tiadalah prihatin akan bajet tahun ini memberi kemiskinan kepade bukan kakitangan kerajaan.

cukai rokok dan arak naik lagi. kalau cukai naik lagi bermakne rokok dan arak masih dijual dan tetap menjadi sumber rezeki makanpakai kerajaan. walau cukai naik setinggi langit dan bergande-gande daripade harge sebenar tetapi masih dijual tidaklah patut dipedulikan. bermaksud, tiadalah prihatin akan bajet tahun ini memberi penyakit ketagihan kepade rakyat.

seperti yang awak sudah sedie maklum, harge piawaian beras seberat sepuluh kilogram yang terkini adelah due puluh lapan ringgett. kalau yang murah siket, adelah due puluh tujuh ringgett lime puluh sen. katenye, beras susah nak dapat, tapi jangan risau bekalan untuk hari raye pastinye tidak kekurangan dan akan cukup. saye rase, mungkin diambil dari Kedah yang berasnye bertan-tan berlonggok sebab tidak dibeli orang kerane mahal.
dalam mase sebulan ini, di beri pulak beras subsidi, hargenye lapan belas ringgett untuk sepuluh kilogram. memang murah hargenye, saye rase, mungkin diambil dari Kedah yang berasnye bertan-tan berlonggok sebab tidak dibeli orang kerane mahal. tapi, walaupun mahal, oleh dek kerane kite ini orang asia yang rutinnye memakan nasik yang berasal beras, tetap jugaklah dibeli beras yang mahal itu. lalu merungut para rakyat sekalian perihal beras mahal menyebabkan duit belanje yang lain-lain misalnye duit membayar astro menjadi kurang. entah mengape, disuruh pulak kite rakyat jelate memakan kentang hape kejadahnye. mungkin menyangke akan die kite ini orang Britain.

habis.

8 ulasan:

Chika Chika on 18 September 2008 4:27 PG berkata...

kerajaan, cukai, rokok, arak, belanjawan, rakyat .... oh tuhanku.

Princess Liyana on 18 September 2008 1:02 PTG berkata...

hmm..mcm2kan...tak taula nk kate pe..hmmm

Nur Fauzi Bin Bassar on 18 September 2008 2:52 PTG berkata...

sememangnya sudah naik
walaupun turun harga minyak sekalipun, sukar diturunkan harga..
tiket bas mahal..surcaj 30%..untung syarikat bas...kita tak untung
entah ape itu surcaj 30% tu tak tau la pulak
rokok naik harge..makin naik juga belanja si perokok..kerana sudah ketagih, tetap dibelinye.
mujur saye tak merokok

Ee on 19 September 2008 11:42 PG berkata...

Tak lame lagi rakyat Malaysia boleh lah dapat body macam model.. sbb semua kene "jaga makan"... wahahah

amosss on 19 September 2008 4:33 PTG berkata...

saya bakal perokok.

alifmimyanun on 22 September 2008 12:20 PG berkata...

chik:
kenape chika ?
menghadapi masaalah menghadam masaalah?

puteri impian liyana:
awak tu cekgu, memangla tak tau nak kate ape-ape.

fauzee:
surcaj?
entah ape yang dicajnye.

e e berne:
insyaAllah.

amoth:
bakal perokok ?
make akan menjadi bakal ahli nerakelah awak.
merokok kan haram.

opaq on 22 September 2008 5:09 PTG berkata...

aku suka kerajaan majapahit..

Nur Fauzi Bin Bassar on 23 September 2008 12:44 PTG berkata...

sukar jumpe harge beras bawah rm28 untuk paket 10kg..walaupun di hypermarket yang busar...

...

wallpaper gadis cantik
(=U v U= )
th_black-and-white-wallpaper.jpg th_gloomy-girl-wallpaper.jpg th_in-green-wallpaper.jpg
 

Ranjau Sepanjang Jalan Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template