Isnin, 18 Ogos 2008
Perihal ... (dot dot dot) Dan Cerita-cerita Rencam Yang Lain
Untuk memastikan emak saye memahami jalan cerite Bourne Supremacy, fail .srt sarikate bahase Inggeris untuk filem ini yang telah di muat turun bersame dengan fail .avinye oleh pakwe adik saye sudah saye terjemahkan ke dalam bahase Melayu.
...
buat waktu sekarang saye sedang mengerjekan fail .srt untuk Bourne Ultimatum pulak. walaupun sudah saye muat turun fail .srt versi bahase Indonesianye, namun menonton filem aksi dengan sarikate berbahase Indonesia ade mendatangkan sakit pening dan sedikit mabuk kerane kite bukanlah orang Indonesia.
...
layout blog berbahase Melayu saye ini sudah bertukar wajah untuk kali kedue dalam mase setahun lebih. layout yang ini lebih canggeh serase saye. saye ingin mengupdate blog berbahase Inggeris saye yang tidak aktif selame setahun lebih ittew.
...
adik saye yang sudah menghabisi pengajiannye di ums ittew tidak pulang ke kampus untuk berkonvoi... err... berkonvo. karenah birokrasi katenye. entah karenah ape tidaklah saye ketahui. takpe dik, bukannye boleh glamour pun pergi konvo.
bicare soal konvo, sepupu saye tidak menghadiri rehearsal majlis konvonya. "tak ape, boleh, dibenarkan," gitulah katenye. kate saye, "pulaakk."
hutang sudah bayar ke belum ? nanti jadi macam yang seorang ittew (rakan sepupu saye), sudah due tahun grad, tapi tidak konvo-konvo lagi. "hutang yuran aku tak bayor, nak konvo hamende?"
aduhai rakan-rakan yang ingin berkonvo, silelah bayar hutang awak dengan pihak universiti, supaye perkonvoan awak semue tidak mendapat penghalangan. namun kirenye tidak pulak awak berhutang dengan pihak universiti tetapi dengan ptptpu, tiadelah ape-ape lagi yang perlu dirisaukan tentang majlis konvokesyen awak ittew kerane ptptpu sudah membayar yuran-yuran pengajian awak. tapi risaulah dengan hutang yang dikenakan cas perkhidmatan sebanyak 1% ini. dari tahun ke tahun, intereset akan naik. kelame-lamean, wang habis membayar interest sahaje. bagaikan berhutang dengan ceti haram -atau dengan istilah lebih popular, ah long. tapi jangan gusar, rumah awak tidak akan di lempar atau disimbah dengan cat merah kirenye lambat membayar. cume akan dikirim surat berwarne merah.
pandai meminjam, pandailah membayar.
pandai makan, pandailah basuh pinggan.
gitulah kate orang yang tidak bijak berbahase.
...
untuk pembace-pembace blog saye ini, saye sudah letakkan langganan rss feed pade blog saye ini untuk memudahkan awak semue mengikuti perkembangan blog saye. lalu tidaklah lagi perlu menjenguk blog saye setiap kali awak terfikir apakah saye sudah menghantar entry baru atau tidak. bukak email sajee.
...
sedar tak sedar, dah nak puase semule kan?
...
Sabtu, 16 Ogos 2008
Perihal.. Menjadi Hijau
Maaflah, saye masih di dalam proses mengubah layout blog saye ini .
lalu, kirenye ade sebarang jenis kesulitan yang mungkin timbul dan mendatangkan kesusahan kepade awak. maaflah.
tapi, lawa tak warne hijau ni ? saye suke warne hijau.
kalau lawa pujilah....
err.... takpelah.
Isnin, 11 Ogos 2008
Perihal Cinta dan Sardin Cinta Di Dalam Tin
Ha, adekah awak sedang bercinta? ataupun baru putus cinta? ataupun dilamun cinta? ataupun ingin bercinta? ataupun sedang ingin bercinta? ataupun ingin dilamun cinta? ataupun ingin diputuskan cinta?
kirenye jawapan awak adelah "ya" bagi salah satu senario di atas -ataupun kesemuenye-, make amat bersesuaianlah kirenye awak mencube sardin cap cinta ini.
mungkin, kalau awak makan sardin cap cinta dalam sos tomato ini awak akan di cintai -oleh tauke sardin.
Rabu, 6 Ogos 2008
Isnin, 21 Julai 2008
Perihal Pokok Sukun Dan Lebah

buah sukun ini, gugurnye di waktu mude, diwaktu masih lagi hijau kehijauan. bukanlah seperti durian yang gugur di waktu masak, apetah lagi seperti jering yang tidakkan gugur -sampai keringlah kau kat situ. lalu, jikalau ade anak-anak yang mati di usie mude, bolehlah disamekan seperti buah sukun.
"anak si faizal tu mude-mude dah meninggal ye,"
"ha ah, kesian, macam buah sukun..."

di rumah saye ini, oleh kerane banyaknye buah sukun yang gugur saban hari, make tidaklah kami menang tangan menangani buah sukun yang ade saje jatuh saban hari. kadang-kadang tak sempat makan sudah busuk. selalunye begitulah. jadik makanan ayam.
buah sukun ini popular digoreng, kemudian dimakan bersame sambal kicap. bagi pembace yang tidak mengenal ape itu sambal kicap, di bawah ade disediekan resepinye.
yang pelik, tupai tidak menjamah buahnye, tapi dahan dan rantingnye. seringkali saye melihat tupai menjamu kulit pokok sukun, tapi tak pernah pulak saye nampak tupai menebuk buah sukun. lebih kurang macam sayelah, saye bukanlah peminat buah sukun, tapi saye tak makan ranting, dahannye mahupun batangnye.

seingat saye, dulu saye belajar tentang jenis-jenis daun ketike di sekolah, daun hujung berbelah seperti daun pucuk ubi, dan tidak berbelah seperti daun pokok manggis dan nangke. sekarang sudah lupe istilah dalam sainsnye.
beberape bulan yang lepas, pokok sukun di halaman rumah saye ini disinggahi segerombolan lebah. entah datang dari mane. dari Iran barangkali. semenjak pokok sukun ini disinggah lebah, emak saye menjadi lebih berhati-hati untuk keluar rumah, tapi serase saye, tidaklah lebah-lebah ini mengganggu. sedangkan dulu lebah bersarang di dapur rumah pun emak saye boleh relaks. setakat bersarang atas pokok apelah sangat.

tetapi beberape -lebih kurang due- minggu yang lepas, lebah-lebah itu sudah pergi meninggalkan sarang.

saye agak pelik dan ta'jub dengan jadual penghijrahan lebah. apekah begini cepat, atau ade satu tempoh waktu tertentu berjadual yang diikuti mereke ? di dalam al Quran, lebah adelah haiwan yang menerime perintah Tuhan secare langsung. sebegini istimewenye lebah. asalkan aku tak disengat sudahlah.
Resipi Sambal Kicap -versi alifmimyanun:
bahan-bahannye:
lade kecik (cili padi) secukup rase
kicap manis secukup rase
lesung batu
mule-mule tumbuk lade kecik dengan lesung batu hingge hancur -atau separe hancur, terpulang pade citerase.
kemudian letakkan di dalam mangkuk, dan campurkan dengan kicap manis tadi.
biarkan semalaman untuk hasil yang lebih sedap, ini kerane manis kicap dan pedas lade tadi akan berasimilasi.
sedikit tambahan untuk resepi sambal kecap itu...
Resipi Sambal Kecap -versi Nur Fauzi Bassar:
sebagai tambahan, boleh disertakan sekali bawang putih@garlic semasa lada dihancurkan.
petua lain (didapati daripada seorang makcik jawe yg tinggal di Layang-layang)....goreng dahulu cili padi, bawang putih dan bawang merah. selepas itu ditumbuk hancur dan campur dgn kicap manis.
sekian.
p/s: kali ini kite belajar botani.
Jumaat, 11 Julai 2008
Perihal Musim Durian Dan Pembazirannye


mendapatkan durian bukanlah susah pade saye kerane keluarge saye ade menjage kebun durian yang tidak sampai 10 pokok tinggalan allahyarham pakcik saye (kebun durian itu sebenarnye adelah harte allahyarhamah *nyai saye sebelum dipusakai pakcik saye). make, kirenye ingin menjamah durian, saye ke kebun saje yang tidak sampai 100 meter itu untuk mencari durian (inilah kelebihan duduk di kampung), tapi kadang-kadang kalau terlambat memang dah takde, dikebas orang (di kampung pun ade penyamun jugaak).
agak pelik sebenarnye, kerane pade tahun-tahun sebelumnye selere saye pade buah berduri ini agak berkurangan. dalam due tige bulan musim durian berlangsung, seingat saye hanye beberape biji saje yang saye jamah. selebihnye diberi pade orang. tahun lepas, sepupu mak saye suruh, durian-durian yang tak dimakan tu dijual saje. tapi mak saye itu bukanlah orang yang pandai berjual-jual. sudahnye, hanye sebiji saje yang dijual.
kalau dikenang-kenang semase dulu, semase allahyarhamah nyai saye maseh ade kire-kire 16 tahun dulu, durian-durian yang tak sanggup dimakan itu -kalau tak diberi pade orang- selalunye akan dibuat tempoyak. kemudian disimpan dalam almari (dulu tak ade refridgirator). selalunye dimakan dengan roti, kadang-kadang dengan biskut, kadang-kadang dimakan macam tu je. dan saye jadi satu-satunye orang tidak menjamah tempoyak di rumah saye ketike itu. nyai saye, mak saye, ayah saye dan pakcik-pakcik saye baham saje. saye bukanlah peminat tempoyak kerane baunye tidak saye gemari. dan saye sendiri tidaklah menggemari durian yang sudah dikreatifkan, seperti pulut durian, bubur kacang durian dan kuih bulan perise durian.
pade waktu malam pulak, saye bersame sepupu-sepupu meneman nyai ke kebun mencari durian gugur -kalau tidak, jadiklah semacam yang sudah saye beritahu awal-awal tadi, durian dikebas orang-. sebagai perlindungan, nyai saye memakai helmet -cucu-cucunye tidak-. ubat nyamuk mesti ade, untuk mengelakkan kulit dibaham nyamuk. lalu duduklah kami di pondok menunggu selame beberape jam -walaupun selalunye tak sampai sejam sebab tak tahan diganggu nyamuk- menunggu bunyi durian gugur menghentam tanah walaupun saye sendiri kurang pasti kenape orang lebih suke menunggu pade waktu malam berbanding siang.
namun, perasaan seronok dan teruje menunggu durian gugur sudah belasan tahun tidak saye alami. rindu jugak, tapi pokok durian tidak lagi berbuah serancak dulu. pondok duriannye pun dah lame roboh. kebun yang dulunye serase besar dan luas kini bagaikan sekangkang kere. ade pokok yang dah mati, ade yang sudah rapuh dahan-dahannye. yang ditebang orang tanpe kebenaran pun ade.
menyuap ulas durian ke dalam mulut kadang-kadang serase berat, entah, mungkin saye rindukan nyai saye. mungkin sebab ini jugak selere saye pade buah durian dari tahun ke tahun makin berkurang. kadang-kadang ternampak-nampak nyai saye membelah durian di belakang rumah, mengasingkan isi durian daripade biji untuk dibuat jem di dapur. dulu saye meneman mak dan nyai mengasingkan isi durian dari biji. sekarang ini mak saye sendiri pun sudah malas untuk mengkreatifkan durian ini. selerenye pade buah durian pun sudah tawar.
saye berfikir-fikir, tahun ini barangkali akan banyak buah durian yang diberi pade orang. mungkin lagi banyak berbanding tahun lepas. kerane masing-masing di rumah saye ini sudah hilang selere pade durian. adik saye ade yang tak makan durian, sebab baunye menusuk. semase kecil dulu pernah dipakse makan durian, tapi yang dijamah itu diluah semule -sekarang ini sudah tahun tahun ketige di UIA, buat medic. yang bongsu tak minat durian, pun sebab baunye, tapi tak menolak kalau diajak. ayah saye "terlalu sibuk" untuk menjamah durian. adik-adik saye yang lain pun macam saye. makan kalau ade selere. kadang-kadang sampai terlalu kuning buah-buah durian itu jadinye, tak disentuh.. entah..
saye berharap, tahun ini tidak akan berlaku pembaziran buah durian..


alhamdulillah, ade satu. tapi kecil saje. yang begini memang sesuai untuk saye lahap beseorangan.


pulanglah kami kerumah dengan durian sebiji, yang entah siape akan menyentuh.
saye ingin bercerite tentang pokok sukun sebelah tingkap. tapi nanti dululah.
*nyai= nenek di dalam bahase jawe.
Rabu, 2 Julai 2008
Perihal Ding Dang Dan Ayam
Ding Dang dah naik harge. kalau tak percaye, tengoklah gambar ni.

seingat saye, zaman kecil-kecil dulu, lebih 10 tahun yang lalu, semase warne kulit sedikit sawo tidak secerah sekarang, sewaktu pengertian mandi hanyelah menyimbah badan dengan segayung due air, harge Ding Dang ni cume 50 sen saje. dan biji-biji coklat di dalamnye agak besar jugak. sebesar ibu jari -saye ketike itu- barangkali, saye tidak ingat tapi puas jugaklah dengan 50 sen tu.

sekarang ini dengan 70 sen, dengan biji-biji coklatnye yang lebih kecil, rase tak berbaloi jugak. namun kalau difikir-fikir lagi, lebih dari cukup pulak. dengan 70 sen kite dapat makanan (walaupun mengalas perut pun tak mampu), dan mainan (walaupun senang rosak). kalau ke McDonald, untuk dapat mainan kite perlu beli Happy Meal, dan hargenye sudahlah tentu lebih daripade 70 sen (saye kurang pasti pulak berape sebab tak pernah beli walaupun kadang-kadang mengidam jugak..) tengoklah, yang tak berubah cume design kotaknye..
keadaan sekarang ni memang memeritkan, semue orang tersepit, jangankan kite, pare peniage pun tersepit disepit. kite pembeli merungut harge barang naik, ini kerane kos barang naik, termasuklah modal, kos penghantaran, tarif elektrik. ini tidak termasuk kos pembungkusan bagi kilang-kilang, lesen meniage, sewe tapak bagi peniage gerai, gaji pekerje yang meminte gaji dinaikkan. lalu, untuk memastikan perniagaan terus berjalan, dan untuk menyare hidup sendiri dan keluarge, pare peniage ini menaikkan harge.
bukanlah bermaksud bile harge sesuatu barang itu naik, make peniage meraih keuntungan yang lebih. konsep sebegini tidak lagi boleh diterime pakai untuk waktu ketike ini. diberi contoh, kite menjual seekor ayam pade harge RM 6.70. kite beli daripade pembekal dengan harge RM 6.50. lalu, keuntungan -yang selalunye tidak begitu sesuai dipanggil untung- yang kite dapat adelah 20 sen untuk setiap ekor ayam. sekirenye harge bekalan ayam meningkat kepade RM 6.60 seekor, kite terpakse menaikkan harge kepade RM 6.80 seekor. di sini, jumlah keuntungan yang kite dapat tetap 20 sen untuk setiap ekor ayam.
katekanlah, kite menjual 50 ekor ayam setiap hari, bermakne kos keseluruhan untuk mendapatkan ayam daripade pembekal dengan harge RM 6.60 seekor adelah RM 330 sehari. dan dengan menjual seekor ayam pade harge RM 6.80 seekor kite akan mendapat hasil jualan kasar sebanyak RM 340 dan untung bersih sebanyak RM 10. apekah RM 10 itu jumlah yang besar?. apekah dapat membeli sebungkus beras 10kg dengan RM 10 ?
bagi peniage kecil-kecilan, mereke terpakse menjual pade harge yang lebih tinggi untuk mendapat pulangan yang lebih. ini bermaksud mereke harus menebalkan telinge mendengar rungutan pembeli yang kurang senang dengan harge yang lebih mahal. bagi peniage yang punye modal lebih, mereke terpakse menjual lebih banyak ayam. menjual lebih banyak ayam lebih banyak risikonye. ini kerane tak semue ayam-ayam itu akan dibeli orang. dan untuk memastikan ayam itu sentiase elok dan tahan, kite terpakse mengeluarkan duit untuk perkare sampingan seperti ais dan kotak gabus. kotak gabus tahan beberape bulan sebelum diselaputi lumut, dan akan tahan untuk lebih lame jikalau dibersihkan dan dijage. tetapi tidak ais, ais akan mencair untuk satu jangkewaktu tertentu. ini bermaksud kite terpakse sentiase menggantikan ais setiap kali ie cair. bermakne kite terpakse membeli lebih ais setiap kali simpanan kite habis. dengan kate lain, modal akan meningkat. sebungkus ais seberat 10kg hargenye RM 3. lebih banyak ayam yang perlu disimpan perlu lebih banyak ais.
begitulah peniage ayam tiap-tiap hari. untungnye tidak boleh dipanggil untung. lagi-lagi harge ayam sekarang ini dipantau Kementerian Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Penggune. kalau naik 10 sen nanti kene saman. silap haribulan ayam-ayam kene site, lesen berniage ditarik. apekah peniage-peniage ini diberi bantuan kewangan ? setahu saye tidak. harge jualan ayam dipantau, tapi harge bekalan ayam tidak dipantau. kan bodoh.
p/s: harge modal seekor ayam yang saye gunekan di atas tadi cume agak-agakan saje. tidaklah saye tahu berape harge bekalan ayam seekor, kerane kite menjual ayam dengan kadar berat, bukan kuantiti. mungkin dalam RM 6.00 sekilo. di Mersing ni, pade waktu sekarang harge ayam yang paling murah adelah RM 6.50 sekilo. di kampung saye Sri Pantai ni ade dijual RM 6.70 sekilo, ade yang RM 6.80 sekilo. macam mane tempat awak ?

seingat saye, zaman kecil-kecil dulu, lebih 10 tahun yang lalu, semase warne kulit sedikit sawo tidak secerah sekarang, sewaktu pengertian mandi hanyelah menyimbah badan dengan segayung due air, harge Ding Dang ni cume 50 sen saje. dan biji-biji coklat di dalamnye agak besar jugak. sebesar ibu jari -saye ketike itu- barangkali, saye tidak ingat tapi puas jugaklah dengan 50 sen tu.

sekarang ini dengan 70 sen, dengan biji-biji coklatnye yang lebih kecil, rase tak berbaloi jugak. namun kalau difikir-fikir lagi, lebih dari cukup pulak. dengan 70 sen kite dapat makanan (walaupun mengalas perut pun tak mampu), dan mainan (walaupun senang rosak). kalau ke McDonald, untuk dapat mainan kite perlu beli Happy Meal, dan hargenye sudahlah tentu lebih daripade 70 sen (saye kurang pasti pulak berape sebab tak pernah beli walaupun kadang-kadang mengidam jugak..) tengoklah, yang tak berubah cume design kotaknye..
keadaan sekarang ni memang memeritkan, semue orang tersepit, jangankan kite, pare peniage pun tersepit disepit. kite pembeli merungut harge barang naik, ini kerane kos barang naik, termasuklah modal, kos penghantaran, tarif elektrik. ini tidak termasuk kos pembungkusan bagi kilang-kilang, lesen meniage, sewe tapak bagi peniage gerai, gaji pekerje yang meminte gaji dinaikkan. lalu, untuk memastikan perniagaan terus berjalan, dan untuk menyare hidup sendiri dan keluarge, pare peniage ini menaikkan harge.
bukanlah bermaksud bile harge sesuatu barang itu naik, make peniage meraih keuntungan yang lebih. konsep sebegini tidak lagi boleh diterime pakai untuk waktu ketike ini. diberi contoh, kite menjual seekor ayam pade harge RM 6.70. kite beli daripade pembekal dengan harge RM 6.50. lalu, keuntungan -yang selalunye tidak begitu sesuai dipanggil untung- yang kite dapat adelah 20 sen untuk setiap ekor ayam. sekirenye harge bekalan ayam meningkat kepade RM 6.60 seekor, kite terpakse menaikkan harge kepade RM 6.80 seekor. di sini, jumlah keuntungan yang kite dapat tetap 20 sen untuk setiap ekor ayam.
katekanlah, kite menjual 50 ekor ayam setiap hari, bermakne kos keseluruhan untuk mendapatkan ayam daripade pembekal dengan harge RM 6.60 seekor adelah RM 330 sehari. dan dengan menjual seekor ayam pade harge RM 6.80 seekor kite akan mendapat hasil jualan kasar sebanyak RM 340 dan untung bersih sebanyak RM 10. apekah RM 10 itu jumlah yang besar?. apekah dapat membeli sebungkus beras 10kg dengan RM 10 ?
bagi peniage kecil-kecilan, mereke terpakse menjual pade harge yang lebih tinggi untuk mendapat pulangan yang lebih. ini bermaksud mereke harus menebalkan telinge mendengar rungutan pembeli yang kurang senang dengan harge yang lebih mahal. bagi peniage yang punye modal lebih, mereke terpakse menjual lebih banyak ayam. menjual lebih banyak ayam lebih banyak risikonye. ini kerane tak semue ayam-ayam itu akan dibeli orang. dan untuk memastikan ayam itu sentiase elok dan tahan, kite terpakse mengeluarkan duit untuk perkare sampingan seperti ais dan kotak gabus. kotak gabus tahan beberape bulan sebelum diselaputi lumut, dan akan tahan untuk lebih lame jikalau dibersihkan dan dijage. tetapi tidak ais, ais akan mencair untuk satu jangkewaktu tertentu. ini bermaksud kite terpakse sentiase menggantikan ais setiap kali ie cair. bermakne kite terpakse membeli lebih ais setiap kali simpanan kite habis. dengan kate lain, modal akan meningkat. sebungkus ais seberat 10kg hargenye RM 3. lebih banyak ayam yang perlu disimpan perlu lebih banyak ais.
begitulah peniage ayam tiap-tiap hari. untungnye tidak boleh dipanggil untung. lagi-lagi harge ayam sekarang ini dipantau Kementerian Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Penggune. kalau naik 10 sen nanti kene saman. silap haribulan ayam-ayam kene site, lesen berniage ditarik. apekah peniage-peniage ini diberi bantuan kewangan ? setahu saye tidak. harge jualan ayam dipantau, tapi harge bekalan ayam tidak dipantau. kan bodoh.
p/s: harge modal seekor ayam yang saye gunekan di atas tadi cume agak-agakan saje. tidaklah saye tahu berape harge bekalan ayam seekor, kerane kite menjual ayam dengan kadar berat, bukan kuantiti. mungkin dalam RM 6.00 sekilo. di Mersing ni, pade waktu sekarang harge ayam yang paling murah adelah RM 6.50 sekilo. di kampung saye Sri Pantai ni ade dijual RM 6.70 sekilo, ade yang RM 6.80 sekilo. macam mane tempat awak ?
Langgan:
Catatan (Atom)